Μπλε κάρτα της ΕΕ: πλήρωση της έλλειψης των δεξιοτήτων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους βασικούς τομείς: Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί έως και 756.000 ειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα ΤΠΕ και περίπου ένα εκατομμύριο επαγγελματίες στον τομέα της υγείας έως το 2020. Μια αναθεωρημένη μπλε κάρτα της ΕΕ στοχεύει στην προσέλκυση των πιο έξυπνων και ταλαντούχων ανθρώπων του κόσμου.

Διαβάστε Επίσης  Το Νομοσχέδιο "Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις -Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων- Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις"

«Πάντοτε σκεφτόμουν να μετακομίσω στην Ευρώπη. Πιστεύω πως η ποιότητα ζωής εκεί παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό«.

Μια βελγική φαρμακευτική εταιρεία προσέφερε μια θέση απασχόλησης στον Τζέισον Κρέιμερ, έναν Αμερικανό πολίτη, το 2014.Μετακόμισε στο Βέλγιο μέσω του συστήματος της μπλε κάρτας της ΕΕ – ένα από τα 19 μόλις άτομα που το έκαναν αυτό την ίδια χρονιά.

Η κάρτα επιτρέπει σε αλλοδαπούς εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης να εργαστούν στην ΕΕ. Εξαιρούνται τρεις χώρες.

Η προσέλκυση ταλέντου δεν είναι εύκολη.

Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί έως και 756.000 ειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα ΤΠΕ και περίπου ένα εκατομμύριο επαγγελματίες στον τομέα της υγείας έως το 2020.

Είναι μια μπλε κάρτα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Δεν διαφημίζεται επαρκώς. Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν το δικό τους εθνικό σύστημα. Επίσης, ορισμένες χώρες απλώς δεν αξιοποιούν τα οφέλη του συστήματος.

Το 2015, εκδόθηκαν μόλις 17.106 κάρτες, κυρίως από τη Γερμανία. Για την αύξηση του ενδιαφέροντος, θα απλοποιηθεί η διαδικασία απόκτησης της μπλε κάρτας.

Πώς;

  • Χαμηλότερο κατώτερο όριο μισθού.
  • Πιο βραχυχρόνιες συμβάσεις.
  • Υποστήριξη αποφοίτων σε τομείς που υπάρχει ανάγκη.

Αυτό το σύστημα δεν θα σχετίζεται με μαζική μετανάστευση. Θα αφορά επιλεκτική μετανάστευση για την κάλυψη της έλλειψης δεξιοτήτων. Με την αναθεωρημένη μπλε κάρτα, η Ευρώπη ελπίζει να προσελκύσει περισσότερους από τους πιο ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους του κόσμου.

europarltv.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Ένας χρόνος λειτουργίας για το Job Center του Δήμου Αθηναίων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!