Ο κόσμος μέσα από τον Carl Jung – In His Own Words (ντοκιμαντέρ)

Τομπέα Ελένη

Ο Carl Gustav Jung (26 Ιουλίου 1875 – 6 Ιουνίου 1961), συχνά αναφέρεται ως CG Jung, ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής που ίδρυσε την αναλυτική ψυχολογία. Ο Jung πρότεινε και ανέπτυξε τις έννοιες της εξωστρέφειας και της εσωστρέφειας, τα αρχέτυπα και το συλλογικό ασυνείδητο. Το έργο του έχει επηρεάσει την ψυχιατρική και τη μελέτη της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας, της ανθρωπολογίας, της λογοτεχνίας και των συναφών πεδίων. Ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας, πολλά από τα έργα του οποίου δεν δημοσιεύθηκαν παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Η κεντρική έννοια της αναλυτικής ψυχολογίας είναι η εξατομίκευση – η ψυχολογική διαδικασία της ενσωμάτωσης των αντιθέτων, συμπεριλαμβανομένου του συνειδητού με το ασυνείδητο, διατηρώντας παράλληλα τη σχετική αυτονομία τους. Ο Jung θεωρούσε την εξατομίκευση την κεντρική διαδικασία της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο Jung δημιούργησε μερικές από τις πιο γνωστές ψυχολογικές αντιλήψεις, όπως το αρχέτυπο, το συλλογικό ασυνείδητο, το complex («σύμπλεγμα σκέψεων») και τη συγχρονικότητα. Ο δείκτης τύπου Myers-Briggs (MBTI), ένα δημοφιλές ψυχομετρικό όργανο, έχει αναπτυχθεί από τη θεωρία των ψυχολογικών τύπων του Jung.

Αν και ήταν κλινικός ιατρός και θεωρούσε τον εαυτό του ως επιστήμονα, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του δαπανήθηκε για να εξερευνήσει διάφορα πεδία όπως Ανατολική και Δυτική φιλοσοφία, αλχημεία, αστρολογία και κοινωνιολογία, καθώς και λογοτεχνία και τέχνες. Το ενδιαφέρον του Jung για τη φιλοσοφία και το μυστικισμό οδήγησε πολλούς να τον θεωρήσουν ως μυστικιστή, αν και η φιλοδοξία του ήταν να θεωρηθεί ως άνθρωπος της επιστήμης. Η επίδρασή του στη λαϊκή ψυχολογία, στην «ψυχολογία της θρησκείας», στην πνευματικότητα και στο κίνημα της Νέας Εποχής ήταν τεράστια.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο "Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!