Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών 2017: Οικογενειακός προγραμματισμός – Ενδυναμώνοντας τα άτομα και αναπτύσσοντας τα έθνη

Υπάρχουν 225 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που ενώ θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη δεν χρησιμοποιούν ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, για λόγους που κυμαίνονται από την έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες ή υπηρεσίες έως την έλλειψη υποστήριξης από τους συντρόφους τους ή τις κοινότητες. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες με ζήτηση για αντισυλληπτικά που δεν καλύπτεται, ζουν σε 69 από τις φτωχότερες χώρες της γης.

Η πρόσβαση σε ασφαλή και εθελούσιο οικογενειακό προγραμματισμό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι επίσης κεντρικής σημασίας για την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών, και αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μείωση της φτώχειας. Οι επενδύσεις στη διαθεσιμότητα του οικογενειακού προγραμματισμού, παράγουν επίσης οικονομικά και άλλα οφέλη που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη.

Το δικαίωμα των γυναικών και των εφήβων κοριτσιών σε πληροφορίες και υπηρεσίες αντισύλληψης θεμελιώνεται στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόγραμμα δράσης της διεθνούς διάσκεψης για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη (ICPD) αναγνωρίζει «το δικαίωμα των ανδρών και των γυναικών να ενημερώνονται και να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, αποτελεσματικές, οικονομικά προσιτές και αποδεκτές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού της επιλογής τους.»

Η παγκόσμια ημέρα πληθυσμού 2017, συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής για τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη δεύτερη συνάντηση της FP2020 – Family Planning 2020 – πρωτοβουλία, που στοχεύει να επεκτείνει την πρόσβαση στον εθελούσιο οικογενειακό προγραμματισμό και σε σύγχρονες μορφές αντισύλληψης σε 120 εκατομμύρια επιπλέον γυναίκες μέχρι το 2020, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο περιθωριοποιημένες και ευάλωτες.

Αντισυλληπτικά που παρείχε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), το 2016:

  • Έφτασαν σε 20.900.000 ανθρώπους
  • Απέτρεψαν 11.700.000 ακούσιες εγκυμοσύνες
  • Απέτρεψαν 3.680.000 επισφαλείς αμβλώσεις
  • Απέτρεψαν  29.000 μητρικούς θανάτους
  • Εξοικονόμισαν 716.000.000 δολάρια από κόστη υγειονομικής περίθαλψης

Μέσω του προγράμματος προμηθειών του UNFPA και σε συνδυασμό με τα τακτικά προγράμματα του οργανισμού για τον οικογενειακό προγραμματισμό, το UNFPA παρείχε σχεδόν 7 εκατομμύρια γυναικεία προφυλακτικά και σχεδόν 268 εκατομμύρια προφυλακτικά για άντρες. To UNFPA δεν προωθεί ποτέ την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού.

Πηγές : un.org, unfpa.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Αντιμετωπίζοντας και αντισταθμίζοντας τον αυξανόμενο εθνικιστικό λαϊκισμό και τις ακραίες εξτρεμιστικές ιδεολογίες | Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2019

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!