Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Όλων των Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών Καθεστώτων

Βρυξέλλες, 23 Αυγούστου 2017

Σήμερα, 23 Αυγούστου, τιμούμε την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Όλων των Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών Καθεστώτων. Θυμόμαστε τα θύματα των καθεστώτων αυτών και επαναλαμβάνουμε ότι απορρίπτουμε τις ιδεολογίες στις οποίες βασίστηκαν.

Στις 23 Αυγούστου 1939 η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το Σύμφωνο Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας από τις σκοτεινότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της ηπείρου μας. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε ολόκληρη την Ευρώπη περιόριζαν τις ελευθερίες των πολιτών, παραβίαζαν τα δικαιώματά τους και έκαναν εκατομμύρια πολιτών θύματα της ιδεολογίας τους.

Πρέπει να θυμόμαστε τις φρικαλεότητες του παρελθόντος για να αντλούμε τη γνώση και τη δύναμη να απορρίπτουμε εκείνους που επιδιώκουν να αναβιώσουν αυτές τις ιδεολογίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε στις κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, καθώς και στην απόρριψη του ακραίου εθνικισμού. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένα αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεσμευόμαστε να αγωνιζόμαστε για αυτά καθημερινά.

Ο εξτρεμισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και το μίσος εξακολουθούν να εμφανίζονται στον δημόσιο λόγο στην Ευρώπη. Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής δεν αποτελεί απλώς φόρο τιμής στα θύματα, αλλά και τρόπο για να εξασφαλίσουμε την κατηγορηματική απόρριψη αυτών των ιδεολογιών και τη μη επανάληψη τέτοιων φρικαλεοτήτων.

Εμμένουμε στην προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει θέση για εξτρεμισμό, μισαλλοδοξία και καταπίεση.

Ιστορικό

Η υπογραφή του Συμφώνου Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ, στις 23 Αυγούστου 1939, οδήγησε στον εκτοπισμό, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Αν και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος, πολλοί Ευρωπαίοι συνέχισαν για δεκαετίες να υποφέρουν υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα.

ec.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  ΕλΕΔΑ για τους περιορισμούς εις βάρος αλλοδαπών και Ρομά στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων: Διακρίσεις που προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα και δυσχεραίνουν την κοινωνική ένταξη

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!