Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2017: Δημοκρατία και πρόληψη των συγκρούσεων

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας  “Δημοκρατία και πρόληψη των συγκρούσεων”,  επικεντρώνεται στην κρίσιμη ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας. Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση των ανθεκτικών κοινωνιών απαιτεί αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατική διακυβέρνηση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Οι ανθεκτικές κοινωνίες μπορούν να αμβλύνουν τις διαφορές τους μέσω της διαμεσολάβησης, του διαλόγου και ενός εύλογου βαθμού νομιμότητας των θεσμών τους. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών και υποδομών πρόληψης των συγκρούσεων αποτελούν θεμέλια για την επίλυση των διαφορών και τη διατήρηση της ειρήνης. Οι διαδικασίες, όπως οι ειρηνευτικές συμφωνίες, οι εκλογές και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ των ανταγωνιστικών συμφερόντων και να μειώσουν την ευαλωτότητα και την πιθανότητα οργανωμένης βίας.

Η ισχυρή ηγεσία για τη στήριξη της δημοκρατίας, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, την ενδυνάμωση των γυναικών και την τήρηση του κράτους δικαίου  είναι προϋποθέσεις που διατηρούν τη σταθερότητα και την ειρήνη. Αναγνωρίζοντας τους αδιαίρετους δεσμούς ανάμεσα στις ειρηνικές κοινωνίες και τους αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και χωρίς αποκλεισμούς θεσμούς, η ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 τοποθετεί τη δημοκρατία στο Στόχο 16 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

“Η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε σε έναν κόσμο που ορίζεται από τις αξίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη. Ωστόσο, σε πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μια κρίση πίστης. Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος απομάκρυνε πολλούς από τον κίνδυνο της φτώχειας, έχει, όμως, συμβάλει επίσης στην ανισότητα και την αστάθεια. Υπάρχει ένας αυξανόμενος και βαθύτερος διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτικών συστημάτων που υφίστανται για να τους εκπροσωπήσουν. Ο φόβος καθοδηγεί πάρα πολλές αποφάσεις. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Είναι καιρός να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ηγετών – εθνικά και διεθνώς. Είναι καιρός οι ηγέτες να ακούσουν και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται, για το δικό τους λαό και για την παγκόσμια σταθερότητα και αλληλεγγύη από την οποία όλοι εξαρτώμαστε. Και είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει μία από τις σοβαρότερες αδυναμίες της: την αδυναμία της να αποτρέψει κρίσεις.

Για να εργαστούμε αξιόπιστα για την πρόληψη, πρέπει να στηρίξουμε καλύτερα τις χώρες στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς τους θεσμούς και να καταστήσουν τις κοινωνίες τους πιο ανθεκτικές. Σε ορισμένες χώρες, μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση έχει αρχίσει να εδραιώνεται, ότι η δημοκρατία είναι αντίθετη με τη σταθερότητα ή την πρόληψη των συγκρούσεων.

Ακριβώς το αντίθετο: καταστρέφοντας τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα, καταστέλλοντας την κοινωνία των πολιτών, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αυταρχική κυριαρχία δημιουργεί προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αποτρέπει τις κοινωνίες να αναπτύξουν ειρηνικές λύσεις και αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των διαφορών και άλλων προκλήσεων.

Ομοίως, η ανατροπή ενός δικτάτορα ή η διεξαγωγή εκλογών μετά από συγκρουσιακές καταστάσεις δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία θα ανθίσει από μόνη της. Απαιτείται ηγεσία, για να εξασφαλιστεί ότι υποστηρίζονται οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες δημοκρατίες, ώστε να μπορούν να πετύχουν. Απαιτείται ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ενδυνάμωση των γυναικών και διατήρηση του κράτους δικαίου.

Αυτές είναι οι συνθήκες που επιτρέπουν την επικράτηση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ειρήνης. Ας αφιερώσουμε την σημερινή ημέρα στις αξίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών — χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά, με πλήρη δέσμευση και με πλήρη διαφάνεια.”

António Guterres – Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Νερού & Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Νερό και Κλιματική Αλλαγή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!