Ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Νεολαία και ψυχική υγεία στη σύγχρονη αγορά εργασίας

Craig Thorley / Will Cook

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον ένα «τοπίο» απασχόλησης που μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία και ευημερία. Αυτή η πορεία μπορεί να αντιστραφεί μονάχα αν ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα, συμπεραίνει σχετική Έκθεση του IPPR στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν και η Έκθεση του IPPR (Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής – Μεγάλη Βρετανία) αφορά στοιχεία και συνθήκες της βρετανικής αγοράς εργασίας, οι παραλληλισμοί αφορούν άμεσα και την ελληνική πραγματικότητα.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της αγοράς εργασίας στη Βρετανία τα τελευταία 25 χρόνια, η γενιά νεαρών εργαζομένων του σήμερα – οι millenials και centennials (όσοι γεννήθηκαν το 1982 ή έπειτα) – κινδυνεύουν άμεσα να απωλέσουν την πρόσβαση σε μόνιμη, ασφαλή και ικανοποιητική εργασία.

Συγκριτικά με προηγούμενες γενιές, είναι πιθανότερο να απασχολούνται σε εργασία που χαρακτηρίζεται από συμβάσεις που οδηγούν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής εργασίας, και αυταπασχόλησης).

Σχετικά με αυτά τα δεδομένα, είναι επίσης πιο πιθανό να υποαπασχολούνται (δηλ. να εργάζονται λιγότερες ώρες από όσες θα επιθυμούσαν) ή τα προσόντα τους να είναι περισσότερα από τα απαιτούμενα για μία θέση (απόφοιτος σχολής σε μη-εξειδικευμένη ή μη-διευθυντική θέση).

Για ορισμένους νέους ανθρώπους σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή προσωρινής εργασίας (ειδικότερα όταν αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν υπο-απασχόληση ή/και τους νέους να εχουν περισσότερα προσόντα από όσα απαιτούν οι συγκεκριμένες θέσεις), οι εμπειρίες τους από την εργασία μπορεί να θέτουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει πώς οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας σε εργασίες μερικής απασχόλησης και προσωρινής απασχόλησης είναι πιο πιθανόν να βιώσουν χειρότερη ψυχική υγεία και ευημερία, ενώ οι συναφείς επιδράσεις είναι «μικτές» ανάμεσα σε όσους είναι αυτό-απασχολούμενοι.

Παρόμοια, οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας που υπο-απασχολούνται ή έχουν περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνται για τη θέση εργασίας τους οδηγούνται επίσης σε χειρότερη ψυχική υγεία.

Αυτό εξηγείται πιθανώς – εν μέρει και όχι εξ’ ολοκλήρου – από την σύνδεση μεταξύ χαμηλών αμοιβών και εργασιακής επισφάλειας με την εργασία μερικής απασχόλησης και την προσωρινή εργασία.

 

Δείτε εδώ την Έκθεση του Ινστιτούτου -> https://www.ippr.org/research/publications/flexibility-for-who

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οδηγίες προς τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας: Συνεδρίες εξ αποστάσεως με χρήση νέων τεχνολογιών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!