«Το παράδοξο της αξιοκρατίας»

Έρευνα από το MIT διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις με αξιοκρατικές αρχές αποτελούν συχνά τους μεγαλύτερους υπαίτιους μεροληψιών, ειδικότερα όσες σχετίζονται με τη διάσταση του φύλου.

Οι συγγραφείς της έρευνας Emilio Castilla και Stephen Bernard, διαπίστωσαν ότι επιχειρήσεις με αξιοκρατικές αρχές ευνοούν τους άνδρες έναντι των γυναικών που εκτελούν ίση εργασία, μέσω υψηλότερων μπόνους και ευνοϊκότερων προϋποθέσεων επαγγελματικής ανέλιξης. Αντίθετα, όταν οι συγγραφείς εξέτασαν τις αξίες οργανισμών που υπογραμμίζουν την ατομική αυτονομία (και όχι τις αξιοκρατικές αρχές), δεν βρήκαν στατιστική σημαντικότητα στη διαφορά του ποσού των μπόνους που απονέμονται με βάση το φύλο.

Η μελέτη τους υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα, η οποία διαπιστώνει πως οι γυναίκες και οι μειονότητες αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τους λευκούς άνδρες συναδέλφους τους – ακόμη και για την ίδια εργασία, με τον ίδιο προϊστάμενο / προϊστάμενη, ίδιο ανθρώπινο κεφάλαιο και ίδια βαθμολόγηση αναφορικά με την εργασιακή απόδοση. Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν πως “οι πρακτικές αμοιβής με βάση την αξιοκρατία, συγκεκριμένα, μπορεί να αποτυγχάνουν να επιτύχουν φυλετικά και έμφυλα ουδέτερα αποτελέσματα.”

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Από ό, τι φαίνεται, όταν οι διευθυντές εργάζονται για αξιοκρατικές επιχειρήσεις, πιστεύουν πως είναι πιο αμερόληπτοι, και έτσι (εν αγνοία τους) φαίνεται πώς ενεργούν βάσει των δικών τους προκαταλήψεων. Και όταν οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους ως αμερόληπτους, είναι λιγότερο πιθανό να αυτο-αξιολογηθούν.

Ο Emilio Castilla ονομάζει το φαινόμενο αυτό ως «το παράδοξο της αξιοκρατίας».

Μεροληψίες

Οι μεροληψίες υπεισέρχονται καθόλη τη διάρκεια της καριέρας ενός εργαζόμενου – κατά την πρόσληψη, στην διατήρηση της θέσης εργασίας, στην προαγωγή και στην παραίτηση. Κατά την εξέταση βιογραφικών στη διαδικασία πρόσληψης, οι ασυνείδητες μεροληψίες — ή οι μεροληψίες που “επιτρέπουν” τη γρήγορη συγκέντρωση πληροφοριών — συχνά οδηγούν στην προτίμηση αντρών υποψηφίων και ονομάτων που ο ήχος τους μοιάζει περισσότερο να ανήκει στη λευκή φυλή, σε σχέση με τα ονόματα που ηχούν πιο εθνοτικά. Στην πραγματικότητα, άνδρες και γυναίκες θα προτιμήσουν να προσλάβουν έναν άνδρα υποψήφιο–ακόμα και όταν η ακαδημαϊκή πορεία είναι η ίδια.

Όταν πρόκειται για την διατήρηση της θέσης και την προαγωγή, το Ινστιτούτο Clayman για  την ισότητα των φύλων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ βρίσκει μεγάλες διαφορές μεταξύ των φύλων κατά την ανάλυση εκθέσεων απόδοσης. Οι έρευνες του Ινστιτούτου δείχνουν πως το 59% των εκθέσεων για την απόδοση των αντρών, περιέχουν κρίσιμη ανατροφοδότηση, από την οποία το 2% αποδίδεται στην προσωπικότητα. Για τις γυναίκες, οι αριθμοί αυτοί εκτοξεύονται στο 89% και στο 75%, αντίστοιχα. Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε πρόσθετες αξιολογήσεις (αρνητικές) και μεροληψίες όσον αφορά τις προαγωγές.

Από την πλευρά της παραίτησης, οι γυναίκες στους τομείς της επιστήμης, της μηχανολογίας και της τεχνολογίας (SET), αποχωρούν σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το ποσοστό αποχώρησης των ανδρών, με ποσοστό άνω του το 52%, να αφήνουν το επάγγελμα περίπου 10 χρόνια μετά την έναρξη της καριέρας τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Harvard “Athena Factor: Reversing the Brain Drain in SET”, στις πέντε πρώτες αιτίες παραίτησης συγκαταλέγονται: « οι ασυνείδητες μεροληψίες, η απομόνωση, οι σχέσεις με τους προϊστάμενους,  οι [ασαφείς ] διαδικασίες προαγωγής και η ασυμβατότητα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις..»

Φαίνεται πως «το παράδοξο της αξιοκρατίας» είναι ένα φαινόμενο το οποίο οι γυναίκες είχαν επισημάνει με διαφόρους τρόπους εδώ και πολλά χρόνια.

 

Απόδοση / Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

Πηγή: weforum.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2020: "Όλοι για την ισότητα"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!