Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη 2017 – Γυναίκα και Διαβήτης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη είναι

Γυναίκα και Διαβήτης – Το δικαίωμά μας για ένα υγιές μέλλον“.

Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη 2017 θα προωθήσει τη σημασία της οικονομικά προσιτής και δίκαιης πρόσβασης για όλες τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο ή ζουν με διαβήτη, στα βασικά φάρμακα και στις τεχνολογίες, στην αυτοδιαχείριση της εκπαίδευσης και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα και την ενίσχυση της ικανότητάς τους για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν σήμερα πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Οι έμφυλοι ρόλοι και η δυναμική της εξουσίας επηρεάζουν την ευπάθεια στον διαβήτη, επηρεάζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη συμπεριφορά των γυναικών που προάγει την υγεία τους και ενισχύουν τον αντίκτυπο του διαβήτη στις γυναίκες.

Ο διαβήτης είναι η ένατη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας 2,1 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, τα κορίτσια και οι γυναίκες με διαβήτη βιώνουν φραγμούς στην πρόσβαση στην αποτελεσματική από πλευράς κόστους πρόληψη του διαβήτη, στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες εκθέτουν τις γυναίκες στους κύριους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, όπως την κακή διατροφή, τη σωματική αδράνεια, την κατανάλωση καπνού και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ.

Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν περισσότερες δυσκολίες να συλλάβουν και μπορεί να έχουν χειρότερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης. Χωρίς σχεδιασμό πριν από τη σύλληψη, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Περίπου μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από τον διαβήτη της κύησης (GDM), μια σοβαρή και παραμελημένη απειλή για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Πολλές γυναίκες με GDM βιώνουν επιπλοκές σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του αυξημένου βάρους του βρέφους κατά τη γέννηση και της δυστοκίας. Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών με GDM αναπτύσσουν επίσης μετέπειτα διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία τους και κόστος για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα έντονα για τα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες βιώνουν διπλή διάκριση εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους και των ανισοτήτων που υφίστανται στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Αυτές οι ανισότητες μπορούν να αποθαρρύνουν τα κορίτσια και τις γυναίκες να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία, εμποδίζοντας τους να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα υγείας.

Παρακολουθείστε και το spot της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14.11.2017):

Τα νέα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF) δείχνουν τη συνεχή αύξηση του διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη επείγουσας δράσης.

Για να σηματοδοτήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (2017), η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέες εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του διαβήτη σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύοντας ότι 1 στους 11 ενήλικες ζουν σήμερα με διαβήτη, 10 εκατομμύρια περισσότεροι ενήλικες από ό, τι το 2015.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην 8η έκδοση του ‘Ατλαντα για το Διαβήτη του IDF,  επιβεβαιώνουν ότι ο διαβήτης είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και απαιτούνται περισσότερες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο για τη μείωση της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης που προκαλεί.

8η έκδοση του ‘Ατλαντα για το Διαβήτη του IDF

Ο διαβήτης, ο οποίος συνδέεται με πολλές επιπλοκές που επηρεάζουν τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια, πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν 700 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2045. Περισσότεροι από 350 εκατομμύρια ενήλικες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, την πιο διαδεδομένη μορφή της νόσου. Ένας στους δύο ενήλικες με διαβήτη παραμένουν χωρίς διάγνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανίχνευσης και της έγκαιρης διάγνωσης. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων με διαβήτη βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και 8 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν με διαβήτη είναι άνω των 65 ετών.

Ο διαβήτης έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες. Περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σήμερα με διαβήτη και πολλές αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση σε αποτελεσματική πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να είναι φτωχές και να έχουν λιγότερους πόρους, αντιμετωπίζουν διακρίσεις και πρέπει να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό κοινωνικό περιβάλλον. Ο διαβήτης αποτελεί επίσης μια σοβαρή και παραμελημένη απειλή για την υγεία της μητέρας και του παιδιού, που επηρεάζει μία στις έξι γεννήσεις και συνδέεται με επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού και αλλά και μετά από αυτόν.

Η IDF χαιρετίζει όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις για το διαβήτη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αναγνωρίζει ότι έχουν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι. Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξακολουθούν να απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ το 2013 και το 2015. Στους στόχουν περιλαμβάνεται η αύξηση 0% του διαβήτη και του επιπολασμού της παχυσαρκίας, 80% πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και συσκευές έως το 2025, καθώς και μείωση κατά 30% της πρόωρης θνησιμότητας από τα Μη μεταδιδόμενα νοσήματα μέχρι το 2030. Για το σκοπό αυτό, η IDF εκκίνησε μια πρόσκληση για δράση για τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα του 2018, καλώντας τις κυβερνήσεις να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων.

Πηγές: worlddiabetesday.org, idf.org, ede.gr

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Νερού & Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Νερό και Κλιματική Αλλαγή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!