Σεμινάριο: “Ψευδαισθήσεις, Παραισθήσεις και Ψυχοπαθολογία: Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση” | περί Ψυχής

Οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις αποτελούν διαστρεβλώσεις της αντίληψης, οι οποίες έχουν απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς επιστήμονες και όχι μόνο. Από το επιστημονικό πρίσμα, φαίνεται ότι συνιστούν συμπτώματα ποικίλων μορφών ψυχοπαθολογίας. Εμφανίζονται τόσο σε ψυχικές ασθένειες όσο και σε σωματικές.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων τα εν λόγω φαινόμενα ανάγονταν στη σφαίρα του μεταφυσικού και οι κοινωνίες επιδίδονταν συχνά σε αιρετικές, ενίοτε, αντιλήψεις και πράξεις, όπως η καύση στην πυρά τη Ιωάννας της Λοραίνης, κατά το μεσαίωνα.

Θα εκπλαγείτε, ίσως, αν κάνετε μία ανασκόπηση της καθημερινότητας, καθώς θα δείτε ότι «παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις» μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και κάποιος την ώρα που κοιμάται αλλά και σε άλλες στιγμές της καθημερινότητας. Τι είναι αυτό που τελικά διαχωρίζει το «φυσιολογικό» από το «παθολογικό» σε αυτά τα φαινόμενα;

Η βασική διαφορά μεταξύ ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων έγκειται στο ότι οι πρώτες αφορούν στην αντίληψη κάποιου ερεθίσματος, το οποίο ΔΕΝ υπάρχει στην πραγματικότητα ενώ οι δεύτερες αφορούν στην διαστρέβλωση ερεθισμάτων που ήδη υπάρχουν. Τόσο οι μεν όσο και οι δε μπορούν να αποτελούν αισθητηριακές εμπειρίες κατά τις οποίες το άτομο μπορεί να δει, να ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί ή να αισθανθεί κάτι που δεν υφίσταται ή υφίσταται με διαφορετικό τρόπο, αντίστοιχα.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν:

  • Τα είδη ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων.
  • Πότε τα εν λόγω φαινόμενα αποτελούν μορφές ψυχοπαθολογίας και πότε φυσιολογικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα ερεθίσματα ;
  • Σε ποιες μορφές ψυχοπαθολογίας εμφανίζονται συχνότερα.
  • Ποιες είναι οι καταλληλότερες προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή τους.
  • Κλινικά περιστατικά και συζήτηση-ανατροφοδότηση

Εισηγήτρια: Γκουτσέλη Ελπίδα, Στρατιωτικός Ψυχολόγος – MSc Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Πρόληψης Ψυχιατρικών Διαταραχών

 

Ημερομηνία: 19/11/2017

Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

*Όλα τα σεμινάρια του Κέντρου «περί Ψυχής» διατίθενται και online κατόπιν συνεννόησης ώρας και μέρας.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 2 ώρες

Κόστος Σεμιναρίου: 40 ευρώ

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

**Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το «περί Ψυχής» και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το »περί Ψυχής» και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν απομίμησης και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κέντρο «περί Ψυχής»

Διαβάστε Επίσης  Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας - Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας | Σεμινάριο Ψυχοπαθολογίας (online)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!