Job Interview Challenge: Είσαι πραγματικά έτοιμος για την συνέντευξη;

Έφτασε η ώρα της συνέντευξης!!

Εντυπωσίασες με το βιογραφικό σου και έδωσες την καλύτερη πρώτη εικόνα.

 Ήρθε η ώρα όμως να λάμψεις και με την προσωπικότητα σου και να αποδείξεις πως με το χαρακτήρα σου και τις ικανότητες σου, μπορείς να συμβάλλεις αποτελεσματικά στη θέση που διεκδικείς.

Το άγχος και η σωστή προετοιμασία πριν τη συνέντευξη είναι αντιστρόφως ανάλογα. Αυτό σημαίνει πως όσο καλύτερα προετοιμαστείς, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αυτοπεποίθηση σου εκείνη τη στιγμή. Αξιολόγησε λοιπόν σωστά τον εαυτό σου για να δεις κατά πόσο είσαι έτοιμος, απαντώντας ουσιαστικά και με ειλικρίνεια στα παρακάτω:

  • Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωρίζεις ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σου σημεία; Ποιες είναι οι δεξιότητες για τις οποίες «φημίζεσαι»; Ποιες είναι οι αξίες και τα ενδιαφέροντα σου; Η αυτογνωσία είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα στη στρατηγική καριέρας σου, μιας και από τις παραπάνω ερωτήσεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο οι θέσεις στόχοι, όσο και οι εταιρείες στων οποίων την κουλτούρα ταιριάζεις περισσότερο.
  • Η θέση: Έχεις αναλύσει πλήρως τη θέση για την οποία έχεις αιτηθεί; Γνωρίζεις ποια είναι τα τυπικά καθήκοντα και οι αρμοδιότητες; Μία πιο λεπτομερή ανάλυση έχει να κάνει επίσης με τις δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά και με επιπρόσθετα στοιχεία όπως προσωπικά χαρακτηριστικά που ιδανικά θα πρέπει να έχει ο υπάλληλος μιας τέτοιας θέσης, τυχόν σχετικές επαγγελματικές πιστοποιήσεις, συνεργάτες/πελάτες κ.α. Πόσα από αυτά που απαιτούνται κατέχεις;
  • Η επιχείρηση: Μία ολοκληρωμένη και σωστή προετοιμασία, περιλαμβάνει σίγουρα και μία σε βάθος ενημέρωση για την εταιρεία που προσφέρει τη θέση. Εδώ δεν εννοούμε μόνο τα προφανή, όπως ιστοσελίδα, τομείς, δραστηριότητες, αλλά και στοιχεία όπως άνθρωποι, αξίες και πολλά άλλα.
  • Ερωτήσεις: Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να είσαι σωστά προετοιμασμένος, είναι να έχεις μελετήσει και να μπορείς να απαντήσεις με ευκολία, στις συνηθέστερες ερωτήσεις που γίνονται σε μία συνέντευξη. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις πώς να αποφύγεις τις κλασσικές ερωτήσεις παγίδα, καθώς επίσης και να είσαι σε θέση να διατυπώσεις και εσύ τις δικές σου ερωτήσεις, όταν σου ζητηθεί.
  • Το βιογραφικό σου: Θυμάσαι και μπορείς να εξηγήσεις με λεπτομέρεια κάθε σημείο του βιογραφικού σου; Μήπως υπάρχουν πράγματα που έχουν τροποποιηθεί/προστεθεί σε αυτό από τη μέρα της αίτησης σου μέχρι σήμερα, και τα οποία θα πρέπει να θυμηθείς να αναφέρεις;  Μπορείς επίσης να εντοπίσεις ποια είναι αυτά τα σημεία του βιογραφικού σου στα οποία πρέπει να εστιάσεις και να αναδείξεις περισσότερο;
  • Λοιπά στοιχεία: Σε μία σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία μπορούμε επίσης να εντάξουμε την τοποθεσία της επιχείρησης (έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε) αλλά και πιο «τυπικά» θέματα, όπως η νόμιμη αμοιβή που δικαιούσαι, το dress code που θα ταίριαζε καλύτερα στην κουλτούρα της εταιρείας κ.λπ.

Προσοχή!! Να θυμάσαι πάντα πως μία παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι, είναι να αντιγράφουν ή να χρησιμοποιούν τυποποιημένες και πολυχρησιμοποιημένες εκφράσεις και απαντήσεις. Πρέπει να καταλάβεις, πως οι άνθρωποι που θα σου πάρουν τη συνέντευξη έχουν τόση εμπειρία, και σίγουρα θα το καταλάβουν.

Εξάλλου, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα σου είναι τα μοναδικά στοιχεία που δεν αντιγράφονται, συνεπώς είναι τα κύρια ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Γι’ αυτό να είσαι ο εαυτός σου!

Επιμέλεια σύνταξης : Τομέας Συμβουλευτικής Καριέρας, Εκπαιδευτικού Ομίλου Employ |

www.e-employ.gr

Διαβάστε Επίσης  Κατά των συλλογικών συμβάσεων η ευρωπαϊκή Δεξιά

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!