Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε συνέδριο/συλλογικό τόμο | Ελλάδα: τόπος υποδοχής πληθυσμών (1830-1989)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε συνέδριο/συλλογικό τόμο

Ελλάδα: τόπος υποδοχής πληθυσμών (1830-1989)
Αθήνα, 2-3 Νοεμβρίου 2018

Με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών μεταναστευτικών και προσφυγικών μετακινήσεων. Το ελληνικό κράτος και η κοινωνία κλήθηκαν να υποδεχθούν προσωρινά ή μόνιμα και να εντάξουν ομάδες ανθρώπων με ποικίλες εθνικές, εθνοτικές και κοινωνικές προελεύσεις και ετερόκλητα σχέδια ζωής. Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι σήμερα, στον δημόσιο λόγο αλλά και στις μελέτες της επιστημονικής κοινότητας, όλοι σχεδόν ομονοούν ότι η Ελλάδα μετατράπηκε από κράτος αποστολής μεταναστών σε χώρα υποδοχής μετά το 1989. Αυτή η διαδεδομένη παραδοχή, που επαναλαμβάνεται αδιάλειπτα από το 1989, όταν άρχισαν να μαζικοποιούνται και να διαφοροποιούνται οι εισροές μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μέχρι και σήμερα, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση στο συνέδριο Η Ελλάδα ως τόπος υποδοχής πριν το 1989.

Η αναγνώριση του ιστορικού βάθους της εισροής και εγκατάστασης πληθυσμών στην Ελλάδα και η διερεύνηση στη μακρά διάρκεια των σχέσεων νεοεισερχόμενων και ήδη εγκατεστημένων πιστεύουμε  ότι μπορεί να συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση των πολιτικά και κοινωνικά απολύτως επίκαιρων και καίριων ζητημάτων που συνδέονται με τις σημερινές μετακινήσεις.

Με την παρούσα πρόσκληση απευθυνόμαστε σε όσες / όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση διάρκειας είκοσι λεπτών. Σας καλούμε να υποβάλετε σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 100 λέξεις) καθώς και περίληψη της προτεινόμενης ανακοίνωσης (μέχρι 300 λέξεις). Μπορείτε να στέλνετε τις προτάσεις σας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση venturas@otenet.gr το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2018. Η συμμετοχή στο συνέδριο θα κριθεί από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Ειδοποιήσεις για αποδοχή ή μη των προτάσεων θα λάβετε έως τις 30 Απριλίου 2018.

Προγραμματίζεται η έκδοση συλλογικού τόμου με τις ανακοινώσεις που θα έχουν επιλεγεί

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης  Διεθνές Συνέδριο από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ «Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!