Μόλις το 1/10 των αποφοίτων σε τομείς ΤΠΕ είναι γένους θηλυκού

Αυξανόμενο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, βαίνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ακόμη και σήμερα, μόλις το ένα δέκατο των αποφοίτων στους τομείς των νέων τεχνολογιών στην Ευρώπη είναι γένους θηλυκού με συνεχώς πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία.

Στο μεταξύ, λιγότερο από το 1% των 15χρονων κοριτσιών εκφράζει ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενες στους τομείς των νέων τεχνολογιών δηλώνουν ότι έχουν άνδρα εργοδότη σε ποσοστό 64% και γυναίκα εργοδότη σε ποσοστό 36%. Επιπλέον, πάνω από το μισό των εργαζομένων και των δύο φύλων στις νέες τεχνολογίες είναι ηλικίας μικρότερης των σαράντα ετών.

Πάντως, το έμφυλο χάσμα στις μηνιαίες αποδοχές αποτιμάται στο 13% στους τομείς των νέων τεχνολογιών, όταν στον τομέα της υγείας υπολογίζεται στο 26% και στο 33% μεταξύ λοιπών εργαζομένων.

Η εκτίμηση είναι ότι η δυσανάλογη επιβάρυνση των γυναικών με τη φροντίδα παιδιών και ανήμπορων ατόμων σε σχέση με τους άνδρες αναπόφευκτα λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Αναλυτικότερα:
www.sepe.gr

Διαβάστε Επίσης  Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ: στοιχεία και αριθμοί (γράφημα)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!