Φορολογική ισότητα των φύλων

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας (330/2018) σχετικά µε τη δυνατότητα των συζύγων να υποβάλλουν χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος.

Με την απόφαση αυτή, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΣτΕ ικανοποιεί ένα µακροχρόνιο αίτηµα της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπωµένο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για επίτευξη της φορολογικής ισότητας των φύλων στην οποία είχε αποδυθεί ήδη από το 2002.

Όπως προκύπτει και από σχετικά έγγραφα (www.synigoros.gr/resources/eggrafostp-pros-aade.pdf), ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει επανειλημμένως την αναγκαιότητα για κατάργηση των άμεσων διακρίσεων λόγω φύλου που εµπεριέχονται στη φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα στο άρ. 67 παρ. 4 ν. 4172/2013, τονίζοντας ότι οι διακρίσεις αυτές -ενόψει μάλιστα της διεύρυνσης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των φορολογικών δεδομένων- δεν εξυπηρετούν ούτε τον σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης ούτε τον στόχο της αποτελεσματικότερης είσπραξης δηµοσίων εσόδων, πράγμα το οποίο διαπιστώνει τώρα και το ΣτΕ.

Εν αναµονή της ανταπόκρισης της φορολογικής διοίκησης στην απόφαση του ΣτΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισηµαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα µπορούσε να αξιοποιήσει αποτελεσµατικότερα τον γόνιµο διάλογό της µε τον Συνήγορο του Πολίτη, και µε τον τρόπο αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση της συνταγµατικής αρχής της ίσης µεταχείρισης, θα ενίσχυε την εµπιστοσύνη των πολιτών και θα εξοικονοµούσε πόρους και χρόνο.

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα "Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων" για την γεφύρωση των έμφυλων χασμάτων στους χώρους εργασίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!