Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2018

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ

 

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί ιστορική πρόοδος στον αγώνα κατά της ελονοσίας.

Πάντως, βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: η χρηματοδότηση έχει «παγώσει» και η πρόοδος είναι στάσιμη, θέτοντας εκατομμύρια ζωές και δεκάδες επενδύσεις σε κίνδυνο.

Με ανανεωμένη εστίαση και δέσμευση, η γενιά μας μπορεί να είναι αυτή που θα θέσει ένα τέλος σε μία από τις παλαιότερες και πλέον θανατηφόρες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία.

 

Get #readytobeatmalaria this World Malaria Day

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί ιστορική πρόοδος κατά της ελονοσίας

• Από το 2000, οι σχετιζόμενοι με την ελονοσία θάνατοι έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%, και έτσι έχουν σωθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια ζωές.

• Από το 2010, 7 χώρες έχουν πιστοποιηθεί ως απαλλαγμένες από την ελονοσία (malaria-free) (Αρμενία, Kyrgyzstan, Μαλδίβες, Μαρόκο, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

• Αρκετές χώρες, περιλαμβανομένης της Αλγερίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και του Uzbekistan βρίσκονται κοντά στο σημείο να πιστοποιηθούν από τον ΠΟΥ ως απαλλαγμένες από την ελονοσία.

• 44 χώρες που εμφάνιζαν υψηλό φορτίο της νόσου της ελονοσίας κατά το έτος 2000 ανέφεραν λιγότερα από 10.000 περιστατικά ελονοσίας το 2016.

 

Πάντως, βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο: η χρηματοδότηση έχει «παγώσει» και η πρόοδος είναι στάσιμη, θέτοντας εκατομμύρια ζωές και δεκάδες επενδύσεις σε κίνδυνο.

• Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο από την ελονοσία, μία αποτρέψιμη και θεραπεύσιμη πάθηση, η οποία οδηγεί στο θάνατο ενός παιδιού κάθε δύο λεπτά.

• Το 2016 τα περιστατικά ελονοσίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά εντός μίας δεκαετίας καθώς η παγκόσμια χρηματοδότηση για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ελονοσίας βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο του 50% από αυτό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι.

• Το 2016, ένας τεράστιος αριθμός 216 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έπασχαν από ελονοσία – 5 εκατομμύρια περισσότεροι από ότι ένα χρόνο πριν. Οι θάνατοι που σχετίζονταν με την ελονοσία ήταν 445.000 σε απόλυτο αριθμό, με το 91% αυτών στην Αφρική.

• Ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν μία αύξηση των περιστατικών ελονοσίας κατά 20% μεταξύ του 2015 και του 2016.

 

 

Η Αφρική θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη από την επένδυση στη μάχη κατά της ελονοσίας.

• Μόλις 15 χώρες επιβαρύνθηκαν με το μεγαλύτερο φορτίο της νόσου της ελονοσίας κατά το 2016, και όλες αυτές οι χώρες αντιστοιχούσαν στο 80% όλων των περιστατικών ελονοσίας και θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο. Όλες εκτός από μία βρίσκονται στην Αφρικανική Ήπειρο.

• Η ελονοσία επιβαρύνει ήδη την οικονομία της ηπείρου με 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άμεσες ζημίες, και με 1,3% μη-αύξησης του Α.Ε.Π.

• Η Νιγηρία είναι η χώρα η οποία επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο φορτίο της νόσου, καθώς στη χώρα σημειώνονται το 27% όλων των περιστατικών ελονοσίας παγκοσμίως. Το συνολικότερο οικονομικό χάσμα της χώρας για τα επόμενα τρία έτη ώστε να εφαρμόσει εθνική στρατηγική καταπολέμησης της ελονοσίας αντιστοιχεί σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (ποσοστό 68% επί των συνολικών αναγκών της χώρας).

• Αρκετές Αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαδαγασκάρης, της Σενεγάλης, της Γκάμπια και της Ζιμπάμπουε μείωσαν τα περιστατικά ελονοσίας περισσότερο από 20% μεταξύ 2015 και 2016.

 

Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να συνεχιστεί το momentum και να σταματήσουμε την ελονοσία – από νέες θεραπείες που θα σώζουν ζωές μέχρι μία ανανεωμένη πολιτική δέσμευση.

• Η καταπολέμηση της ελονοσίας είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη της συλλογικής φιλοδοξίας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και αντιστοιχεί σε επένδυση που αποδίδει πολλαπλάσια – για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται σε παρεμβάσεις κατά της ελονοσίας οι θετικές εκροές είναι 36 δολάρια σε κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

• Η επένδυση στον περιορισμό της ελονοσίας είναι επένδυση στην παραγωγικότητα, την πρόοδο και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε μία περίοδο 25 ετών, η κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ σε χώρες που δεν επηρεάζονται από την ελονοσία ήταν κατά πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι σε χώρες που επηρεάζονταν από την ελονοσία.

• Το 2018 είναι ένα έτος-ορόσημο στον αγώνα κατά της ελονοσίας καθώς σημαίνοντες πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών συναντιούνται από το Λονδίνο ως το Dakar ώστε να δεσμευθούν για την καταπολέμηση της ελονοσίας και το σώσιμο εκατομμυρίων ακόμη ζωών.

• Μία παγκόσμια εστίαση και δράση απαιτούνται για να εκμεταλλευθούμε τα αξιοσημείωτα οφέλη και να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 για την μείωση των περιστατικών ελονοσίας κατά 40% και την εξάλειψη της πάθησης σε τουλάχιστον 10 ακόμη χώρες.

 

Πηγή: Factsheet / RBM Partnership to End Malaria

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!