Ευρωβαρόμετρο 2018: Ποια η εικόνα των Ευρωπαίων για την ΕΕ;

Το 67% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η είσοδος της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1983.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ και το 60% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου.

«Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μια μάχη όχι μόνο ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια«, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, παρουσιάζοντας τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποδείξει στους πολίτες ότι η ΕΕ συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ευημερία και την προστασία τους«, τόνισε.

 

Αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου.

 

Μεταξύ άλλων, η μελέτη που δημοσιεύθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 αποκαλύπτει ότι:

Οι μισοί, σχεδόν, Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και σχεδόν το ένα τρίτο γνωρίζει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Μάιο του 2019.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  («Spitzenkandidaten»), θεωρείται θετικό βήμα με το 63% να πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα σχεδόν των πολιτών θέλουν αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από ουσιαστική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως βασικές προτεραιότητες τους την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (49%), της ανεργίας των νέων (48%), της αντιμετώπιση της μετανάστευσης (45%), την οικονομία και την ανάπτυξη (42%).

 

Περισσότερα στο βίντεο

 

Τα ευρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Ελλάδα το 45% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο αγγίζει το 52%. Πάνω από το 40% των Ελλήνων και των Κυπρίων (41 και 49% αντίστοιχα) θεωρούν ότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, με το 66% των Κυπρίων να θεωρούν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ως πρωτεύον καθήκον .  Ελλάδα και Κύπρος δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε θέματα όπως η οικονομία και η ανάπτυξη (81% Ελλάδα, 67% Κύπρος), η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (76% Ελλάδα, 77% Κύπρος), το προσφυγικό (59% Ελλάδα), η προστασία των εξωτερικών συνόρων (45% Ελλάδα) και η τρομοκρατία (49% Κύπρος).

Σχετικά με την έρευνα

Στην έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018, συμμετείχαν 27.601 άτομα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα εξετάζει προσεκτικά τις απόψεις των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ καθώς και της στάση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προτεραιότητές του.

 

Διαβάστε Επίσης  Εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ευρώπη: Τα κράτη μέλη σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!