Δομές και προγράμματα φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης προσφύγων από το Δήμο Αθηναίων

Οικογένειες στον καταυλισμό προσφύγων Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου UN photo/ Rick Bajomas

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Τον Μάρτιο του 2016 ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο πρώτος δήμος που συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων (σήμερα πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο), που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

Στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.262 ωφελούμενοι από πολλές  χώρες του κόσμου (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κογκό). Από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 1.850 άτομα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία), ενώ σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει  τις ανάγκες περίπου 1.600 ωφελούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε 312 μισθωμένα διαμερίσματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται:

 • Υπηρεσίες φιλοξενίας σε εξοπλισμένα διαμερίσματα που μισθώνει ο Δήμος Αθηναίων
 • Χρεωστικές κάρτες της UNHCR για την κάλυψη των βασικών αναγκών της κάθε οικογένειας
 • Ψυχοκοινωνική στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, διερμηνείς, διαχειριστές διαμερίσματος, ψυχολόγους, ψυχίατρο και νοσηλευτή
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης κι απόκτησης δεξιοτήτων.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούνιο του 2017 δημιουργήθηκε το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων

Στόχοι του Κέντρου είναι ο συντονισμός των φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό και η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ένταξη των μεταναστών και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προσφυγικών κρίσεων.

Το Κέντρο διαθέτει 11 θέσεις εργασίας και χώρους συνεδριάσεων, ενώ αριθμεί ήδη 75 οργανώσεις, διεθνείς και ελληνικές, διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, ΔΟΜ κ.ά) και θεσμικές αρχές (Υπουργεία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α.).

Λειτουργεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.accmr.gr  που διευκολύνει τη συνεργασία και τη διασύνδεση μεταξύ των φορέων του.

Παράλληλα, προχωρά την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με άλλους δήμους για την παροχή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη ανάλογων εγχειρημάτων

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Από τις αρχές Φεβρουαρίου λειτουργεί στο ισόγειο της οδού Μαιζώνος το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ), που αποτελεί τμήμα των Κέντρων Κοινότητας.

Το ΚΕΜ παρέχει πληροφορίες σε πρόσφυγες και μετανάστες και τους παραπέμπει στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (υπηρεσίες front desk)

Στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό: 4 διαπολιτισμικούς μεσολαβητές (με γνώσεις αραβικών, ουρντού και φαρσί), 2 νομικούς συμβούλους, έναν κοινωνιολόγο και έναν σύμβουλο απασχόλησης.

Στο ΚΕΜ πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και γονείς, συμβουλευτική και δράσεις προώθησης στην απασχόληση.

 

ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΙΖΩΝΟΣ

Σε κτήριο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Μαιζώνος στεγάζονται μια σειρά από υπηρεσίες που απευθύνονται σε μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο από τον δήμο όσο και από φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών:

Στον 3ο όροφο στεγάζεται το σημείο «Blue Dot», ένας ασφαλής χώρος όπου παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε μητέρες και παιδιά με παρουσία ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και παιδιάτρων και φύλαξη παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών. Η φύλαξη των παιδιών επιτρέπει στις μητέρες να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών στον ίδιο όροφο. Το «Blue Dot» είναι μια συνεργασία του Δήμου με την UNICEF και το Solidarity Now.

Επίσης στον 3ο όροφο πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικών σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί και το Κέντρο “Διαδρομές” από την μη κυβερνητική οργάνωση Danish Refugee Council (DRC) σε συνεργασία με την ΜΚΟ Almasar. Ο σκοπός των «Διαδρομών» είναι η οικονομική ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών μέσα από την απασχόληση καθώς και η νομική συμβουλευτική.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ”Curing the  Limbo”

Τον Απρίλιο του 2017 ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε αίτηση στο ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις», με μία πρωτότυπη πρόταση με τίτλο «Curing the Limbo». Το πρόγραμμα επιλέχθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριου του 2017 και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5 εκ. ευρώ.

Η υλοποίησή του ξεκινάει τώρα και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το θέμα της αδράνειας των προσφύγων που δημιουργείται από την μακροχρόνια αναμονή τους στην Αθήνα,  και την ασάφεια για το μέλλον τους. Το πρόγραμμα συνδέει τους πρόσφυγες με ενεργούς πολίτες της Αθήνας, προσφέροντας διέξοδο μέσα από δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και εργαλεία για την απόκτηση προσιτής στέγασης.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Από το 2011 λειτουργεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών της Αθήνας, το πρώτο και μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο συνεδριάζει σε μηνιαία βάση. Εκπροσωπούνται οι μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στην Αθήνα καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και ΜΚΟ προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως συνεργαζόμενα μέλη.

 

ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων)

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων:

 • προσφέρει ανοιχτό συσσίτιο σε όλους χωρίς διακρίσεις, καθώς δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός απολύτως δικαιολογητικού
 • συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής, ρουχισμού και υπόδησης
 • διανέμει τον οδηγό επιβίωσης για άστεγους, τυπωμένο και σε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι και να κατευθύνονται στον αρμόδιο φορέα για βοήθεια.

Δράσεις κοινωνικής ένταξης

Ο Δήμος Αθηναίων συμβάλλει στη διαπολιτισμική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την οργάνωση και τη συνδιοργάνωση δράσεων με διαπολιτισμικό κοινωνικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικές οι δράσεις των Ανοιχτών Σχολείων του Δήμου Αθηναίων:

 • Μαθήματα Αγγλικών σε γονείς και παιδιά μεταναστευτικής & προσφυγικής καταγωγής
 • Μαθήματα Ελληνικών, Φαρσί και Αραβικών
 • Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης
 • Αθλητικές και Ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Λοιπές δομές του δήμου Αθηναίων ανοιχτές χωρίς διακρίσεις

 • Τα Δημοτικά Ιατρεία παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους. Στα Δημοτικά Ιατρεία της οδού Σόλωνος και της Κυψέλης διαθέτουμε διερμηνείς ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τους πρόσφυγες και μετανάστες.
 • Τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικές ενέργειες
 • O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων προσφέρει πρόσβαση σε δομές άθλησης και πολιτισμού
 • Επιπλέον, στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων για θύματα βίας & τα παιδιά τους, φιλοξενήθηκε από το 2014 έως σήμερα μεγάλος αριθμός γυναικών προσφύγων και  γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής.
 • Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Αθηναίων δέχονται παιδιά αλλοδαπών, προσφύγων και μεταναστών

 

Διαβάστε Επίσης  Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αντίκτυπος στην κοινωνική ενσωμάτωση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!