Τα κράτη μέλη δεν έχουν μόνο ίσα δικαιώματα αλλά κυρίως ίσες υποχρεώσεις στη διαχείριση του προσφυγικού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στη διαμόρφωση μίας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, επισήμανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με το πλοίο «Aquarious» στη Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους στην περιοχή, ενώ ο χώρος Σένγκεν εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, καθώς το ένα κράτος μετά το άλλο κλείνουν τα σύνορά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα κράτη μέλη αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν για τη δίκαιη και αναλογική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που θα ανακουφίσει τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης  Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων: Σε έξαρση η εκμετάλλευση παιδιών

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

    Η χώρα μου η Ελλάδα έχει επιδείξει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού παρά τα οικονομικά προβλήματα. Βρισκόμαστε όμως ενώπιον μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. 

Κυκλώματα παράνομης διακίνησης με τζίρους δισεκατομμυρίων, που καταγγέλλονται και για συνεργασία με Μ.Κ.Ο., συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους στη Μεσόγειο. Η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου προσκρούει στην άρνηση συγκεκριμένων κρατών μελών να συνεργαστούν. Ξέρουμε ότι χώρες, εδώ και καιρό, η μία μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους. Πού θα πάνε τόσοι άνθρωποι; 

Συνάδελφοι, δεν είμαστε εδώ για να κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Όμως σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε εκλογές. Αν δεν αποδείξουμε αλληλεγγύη στην πράξη και συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν έχουμε μόνο όλοι ίσα δικαιώματα, αλλά κυρίως ίσες υποχρεώσεις. 

Ευχαριστώ πολύ».

 

Πηγή: europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Συνεχίζονται τα προσκόμματα στην έκδοση ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, ακόμα και για παιδιά

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!