Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία | Αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Θεραπείας οικογένειας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία

-Γίνετε αναγνωρισμένοι θεραπευτές-

Απόφοιτοι του προγράμματος αναγνωρίζονται ως οικογενειακοί θεραπευτές  από την EFTA.

Κάντε αίτηση

Το Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία (Δείτε εδώ) είναι ένα πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Θεραπείας οικογένειας (European Family Therapy Association, EFTA). Μάλιστα είναι και ιδρυτικό μέλος του κλάδου εκπαίδευσης της EFTA. Διασφαλίζει στους αποφοίτους την ικανότητα να θεραπεύουν μέσω ψυχοθεραπείας προβλήματα και διαταραχές σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Οι απόφοιτοι του προγράμματος αναγνωρίζονται ως οικογενειακοί θεραπευτές από την EFTA.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους ανθρωπιστικών επιστημών και επιστημών υγείας, όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι.

Η εκπαίδευση έχει σαν κύρια θεωρητική βάση τη συστημική επιστήμη. Το πρόγραμμα έχει σαν χαρακτηριστικό ότι επί πλέον της συνήθους εκπαίδευσης στη θεραπεία οικογένειας περιλαμβάνει ψυχοθεραπείες ατόμου, σχέσεων, ζευγαριού, προβλημάτων στο σχολείο και στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα, με βάση τα πιο πάνω, εξασφαλίζει σταδιακά την ικανότητα σε λιγότερες από 10 συνεδρίες (συνήθως 6-7) να καλύπτονται σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως 4 μηνών) οι στόχοι της θεραπείας.

Περιεχόμενο του προγράμματος

Στο πρώτο έτος και στο πρώτο εξάμηνο διδάσκεται η συστημική επιστήμη όπου αναλύονται και συζητούνται τα βασικά της χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο εξάμηνο προσφέρονται βασικές γνώσεις ψυχολογίας και ψυχιατρικής απαραίτητες και προσαρμοσμένες για το συστημικό θεραπευτή. Παράλληλα στο πρώτο έτος γίνεται εκπαιδευτική και θεραπευτική ανάλυση των γεννεογραμμάτων των σπουδαστών.

Στο δεύτερο έτος διδάσκονται οι βασικές σχολές θεραπείας οικογένειας, ατομικής συστημικής θεραπείας, συστημικής θεραπείας σχέσεων (που σήμερα έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη) και παρέμβασης σε ευρύτερες δομές όπως στο σχολείο. Παράλληλα στο δεύτερο έτος γίνονται προσομοιώσεις θεραπείας, ομαδικές θεραπείες και παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Στο τρίτο έτος αρχίζει το κυρίως  πρακτικό μέρος της θεραπείας και εξετάζονται οι κυριότερες αιτίες, τρόποι θεραπείας και τεχνικές για τις βασικές ψυχιατρικές  διαταραχές  όπως νευρώσεων, κρίσεις πανικού, κατάθλιψης, νευρικής ανορεξίας, σχιζοφρένειας, καθώς επίσεις για τις βασικές ψυχοσωματικές διαταραχές όπου στα αίτια τους  περιλαμβάνονται ψυχολογικές αιτίες και σχέσεων (όχι διαταραχές). Επίσης γίνεται ζωντανή παρακολούθηση και συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη θεραπεία, καθώς και εποπτεία περιστατικών που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι.

Στο τέταρτο έτος εξετάζονται τα αίτια και συζητούνται οι κατάλληλες τεχνικές για προβλήματα σχέσεων, θεραπεία ζεύγους, ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση, σεξουαλική και σωματική, βία στο σχολείο (bulling), προβλήματα αντιμετώπισης οικογενειακών επιχειρήσεων. Παράλληλα προσφέρονται περιστατικά στους εκπαιδευόμενους για θεραπεία και εποπτεία. Στο τέταρτο έτος, σαν τη τελική δοκιμασία, οι απόφοιτοι αναλαμβάνουν και πρέπει να θεραπεύσουν μέσα  σε δέκα  συνεδρίες το θέμα για το οποίο προσέρχεται ο θεραπευόμενος.

Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι σε όλα τα έτη διδάσκονται και στοιχεία της Θεραπείας Ανθρωπίνων Συστημάτων (ΘΑΣ) όπου ενοποιούνται σε  ένα αρμονικό σύνολο στοιχεία των συστημικών προσεγγίσεων ατόμου, σχέσεων, ζεύγους, οικογένειας και ευρύτερων συστημάτων. Επίσης περιλαμβάνονται και στοιχεία όπως το ασυνείδητο και η παλαιο-λογική του (ψυχανάλυση) καθώς και οι γνωσίες και τα σχήματα (γνωσιακή θεραπεία). Τα πιο πάνω συμβάλλουν τα μέγιστα στη μεγάλη απόδοση στη ψυχοθεραπεία από τους αποφοίτους.

Το προϊόν της εκπαίδευσης

Οι απόφοιτοι του προγράμματος είναι σε θέση σε λιγότερο από δέκα συνεδρίες συνήθως 6-7 να καλύπτουν τα συνήθη αιτήματα των θεραπευομένων συμπεριλαμβανομένων και νευρώσεων.  Σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Το δίπλωμά τους αναγνωρίζεται άμεσα μέσω ΕΣΥΘΕΠΑΣ και ΕΘΟΣ χωρίς καμία επιπλέον ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Θεραπείας Οικογένειας (EFTA).

Έναρξη: Οκτώβριος 2018
Κόστος: 180 ευρώ το μήνα επί 8 μήνες το χρόνο 
Περιοχή: Αγ Παρασκευή (κοντά στο μετρό- στάση Χαλάνδρι)
Περιορισμένος αριθμός ατόμων για παρακολούθηση μέσω skype 

Κόστος: 120 ευρώ το μήνα

Παρέχεται έκπτωση 20% για εξόφληση των ετήσιων διδάκτρων σε 1-2 δόσεις

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2019 

 

 

ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (700 ΩΡΩΝ)

Πληροφορίες 

Για Τμήμα Αθήνας γενικά και για εγγραφές:

e-mail: pesta_3@hotmail.com

e-mail: pestaathens@gmail.com,

τηλ. 6909207907 και 6932297816  και 2106000431

Για τμήμα Κρήτης γενικά, και για εγγραφές:

email: esythepas.cr@gmail.com

τηλ. 2810360088

Για το φορέα γενικά

www.sosyti.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!