Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2018 | Θηλασμός: Θεμέλιο για τη ζωή

Κάθε χρόνο, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο εορτάζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού για έναν κύριο λόγο: ο θηλασμός αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παρέχεις στα παιδιά όλου του κόσμου το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή. Φέτος, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ αγκάλιασε τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από τα κράτη μέλη, ως έναν πολύτιμο τρόπο υποστήριξης της προστασίας, και της προώθησης του θηλασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι ο «Θηλασμός: Θεμέλιο για τη ζωή» – μια αναγνώριση της σημασίας του θηλασμού για το μέλλον του μωρού.

Η καθιέρωση του αποκλειστικού θηλασμού-διατροφής των βρεφών μονάχα με το μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους – βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν, προλαμβάνει τον υποσιτισμό, προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα.

Ο θηλασμός είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο του νεογέννητου, αφού παρέχει ζωτικά αντισώματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό του.

Από τις πρώτες στιγμές της ζωής ενός παιδιού, ο θηλασμός μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο θηλασμός των νεογνών μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους τα προστατεύει από τον θάνατο. Στην πραγματικότητα, η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο.

Και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν οι κοινότητες αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό/πόσιμο νερό και βασικές υπηρεσίες υγείας, ο θηλασμός εγγυάται μια ασφαλή, θρεπτική και προσιτή πηγή τροφής για βρέφη και μικρά παιδιά, προστατεύοντάς τα από ασθένειες.

BREASTFEEDING-FOUNDATION OF LIFE

Παρά αυτά τα ξεκάθαρα οφέλη, παγκοσμίως μόνο δύο στα πέντε βρέφη θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση τους – και μόνο το 40% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εκατομμύρια γυναίκες δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν με επιτυχία τον θηλασμό.

Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες γεννούν χωρίς πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, συμβουλευτική και υποστήριξη που χρειάζονται από τους επαγγελματίες υγείας. Άλλες λαμβάνουν βρεφικό γάλα-φόρμουλα ή άλλα υποκατάστατα σε μαιευτήρια ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με τη μητρότητα, ενώ θα μπορούσαν να θηλάζουν.

Πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι – και μια νέα πολιτική βούληση – ώστε να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά, οπουδήποτε και αν ζουν, για να επωφεληθούν από τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού.

Μια κάρτα προόδου για το 2018 που κυκλοφόρησε από την Global Breastfeeding Collective – μια σύμπραξη περισσότερων από 20 διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων με συνεπικεφαλείς τη UNICEF και τον ΠΟΥ – καλεί για περισσότερες ενέργειες και επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση για ολοκληρωμένα προγράμματα θηλασμού, καλύτερα συστήματα παρακολούθησης των τάσεων του θηλασμού, ενισχυμένες διατάξεις σχετικά με την άδεια μητρότητας και πατρότητας που ενθαρρύνουν το θηλασμό και βελτίωση της παροχής συμβουλευτικής και υποστήριξης για τον θηλασμό στις υπηρεσίες υγείας.

Ο θηλασμός είναι όντως το θεμέλιο για τη ζωή και δίνει στα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης μια μοναδική ευκαιρία να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν πλήρως.

 

UNICEF Executive Director Henrietta H. Fore
WHO Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus
World Breastfeeding Week 2018 Message

 

Πηγή: worldbreastfeedingweek.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η Υπουργική Απόφαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών ουσιών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!