Σεμινάριο: «Εξελικτικές θεωρίες: Έγκλημα και γενετική» | περί Ψυχής

Έρευνες οι οποίες πραγματεύονται την υποτιθέμενη συσχέτιση κληρονομικότητας και ανθρώπινης συμπεριφοράς έχει πυροδοτήσει μια ερευνητική συζήτηση και διαμάχη και με τις δυο πλευρές να διαμορφώνουν συγκεκριμένες στάσεις και πεποιθήσεις. Αντιστοίχως, πληθώρα ερευνών, ήδη από τη δεκαετία του ’70, μελετούν τη συσχέτιση γονιδιακών προδιαθέσεων με τη την εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη με τους υποστηρικτές άλλων θεωριών (κοινωνιολογικών, ψυχολογικών κτλ.). Συνεπώς, στεκόμαστε ακόμα μπροστά σε ένα ερώτημα: Ο εγκληματίας γεννιέται ή γίνεται? Όλες αυτές οι θεωρίες περί παραγόντων επικινδυνότητας όπως είναι οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση κτλ. τι θα απογίνουν σε περίπτωση που όντως αναδυθεί μια εγκληματική – γονιδιακή προσέγγιση που θα μπορεί να θεραπεύσει όλους αυτούς τους δράστες? Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που είναι γονιδιακό το ζήτημα, κατά πόσο μετά μπορούμε να πούμε ότι ο δράστης είναι υπεύθυνος των πράξεών του?

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν οι βασικές θεωρίες αιτιολόγησης της εγκληματικής πράξης από γενετικής σκοπιάς σε ένα πρίσμα αντιπαράθεσης (ή και συνέχειας) με τις κοινωνικο-ψυχολογικές θεωρίες με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της προβληματικής που αναπτύσσεται από το ερώτημα κληρονομικότητα ή περιβάλλον?

Θεματικές Ενότητες:

  • Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εγκληματικής συμπεριφοράς
  • Βασικές αιτιολογικές θεωρίες γενετικής
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Οι επιδράσεις της εξελικτικής  διαδικασίας
  • Παράγοντες επικινδυνότητας
  • Φύση vs Ανατροφή
  • Καταλογισμός ευθύνης για τη διάπραξη εγκλήματος

 

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο  (MSc), PhD

 

Ημερoμηνία  06/10/2018

Ώρα 5.00μ.μ.- 9.00μ.μ.
Τοποθεσία «περί Ψυχής» Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το »περί Ψυχής» και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

«περί Ψυχής»

 

Διαβάστε Επίσης  Σεμινάριο: "Πόσο σίγουροι είμαστε γι αυτά που βλέπουμε; Αυτόπτες Μάρτυρες" (11/5/2019) | περί Ψυχής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!