Πρωτοφανής η μεταφορά των εργοδοτικών εισφορών στους εργαζόμενους της Ρουμανίας

  • Αιχμηρή παρέμβαση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL στην Ολομέλεια του ΕΚ για την πρωτοφανή “μεταρρύθμιση” που μεταφέρει το ασφαλιστικό βάρος των εισφορών στους εργαζόμενους
  • Σκληρή κριτική των ευρωβουλευτών προς τη Ρουμανική κυβέρνηση για κρίσιμα ζητήματα πολιτικής στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις (video)

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, παρενέβη η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE-NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Κατά τη συζήτηση πολλοί ευρωβουλευτές υπήρξαν επικριτικοί προς τον Ρουμάνο Πρόεδρο, κυρίως για τα εξής τέσσερα κύρια πεδία πολιτικής: εργασιακά δικαιώματα, διαφθορά, δικαστική εξουσία-ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 1/1/2019.

Η Κ. Κούνεβα έθεσε στην Ολομέλεια την πρωτοφανή -για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- και σκανδαλώδη «μεταρρύθμιση» της Ρουμανικής κυβέρνησης που μετακυλίει το κόστος των εισφορών από τους εργοδότες στους εργαζόμενους! Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (συνταξιοδοτική εισφορά και εισφορά για την υγεία) θα πρέπει να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους, αντί να μοιράζονται με τους εργοδότες όπως ισχύει μέχρι σήμερα, με υποτιθέμενο αντάλλαγμα ανάλογες αυξήσεις μισθών.

Άλλοι ευρωβουλευτές θύμισαν τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς. Επίσης, κριτική ασκήθηκε για την παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε το μυστικό πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ των Μυστικών Υπηρεσιών και της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας που προέβλεπε ότι οι Εισαγγελείς έπρεπε να ενημερώνουν τις Μυστικές Υπηρεσίες για την πρόοδο των υποθέσεων.

Τέλος, έντονη κριτική ασκήθηκε και για τη μη κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς, όπως επεσήμανε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Terry Reintke, η Ρουμανία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει καμία απολύτως νομοθεσία για τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες οι Ρουμάνοι πολίτες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα δημοψήφισμα το οποίο ήταν εντελώς ομοφοβικό. Στη δευτερολογία του ο Ρουμάνος Πρόεδρος δεν απάντησε στα πιο ουσιώδη ερωτήματα και επιφυλάχθηκε για «γραπτές απαντήσεις».

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της Ρουμανίας πριν από περίπου ένα χρόνο αποφάσισε να καταργήσει τις εργοδοτικές εισφορές και να μεταφέρει το κόστος των εισφορών μόνο στους εργαζόμενους. Ως αντάλλαγμα κάλεσε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών.

Κύριε πρόεδρε της Ρουμανίας, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε εάν αυτή η πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε το παραμικρό όφελος για τους εργαζόμενους. Εάν, τελικώς, οι επιχειρήσεις έκαναν ανάλογες αυξήσεις ή μήπως οι εργαζόμενοι φτώχυναν ακόμη περισσότερο;

Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε για να ξέρουμε αν θα εργαστείτε  υπέρ μιας Ευρώπης της κοινωνικής προστασίας και της δίκαιης κατανομής των ασφαλιστικών βαρών. 

Ευχαριστώ»

Το video της παρέμβασης

Πηγή: kkuneva.eu

Διαβάστε Επίσης  Το πλήγμα των «Fake News» για τη Δημοκρατία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!