Σεμινάριο: Θεωρίες περί θυματοποίησης – Ψυχολογικές Συνέπειες – Πρόληψη και Επανορθωτική Δικαιοσύνη | περί Ψυχής

Ο επιστημονικός κλάδος της εγκληματολογίας πραγματεύεται τη μελέτη του θύματος του εγκλήματος στα πλαίσια της εγκληματογένεσης αλλά και του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, εντοπίζουμε τις θεωρίες της θυματοποίησης να στρέφονται γύρω από το «ένοχο» θύμα, ενώ στην πορεία, έως και σήμερα, απενοχοποιείται το θύμα και αναδύονται νέα φαινόμενα όπως αυτό της δευτερογενούς θυματοποίησης. Κατά το πλείστο σήμερα οι μελέτες επικεντρώνονται στις συνέπειες που μπορεί να υποστεί το θύμα αλλά και στις προσπάθειες αποφυγής θυματοποίησης. Αναλύοντας τις τυπολογίες των θυμάτων, τα χαρακτηριστικά αλλά και την ίδια την έννοια του θύματος τοποθετούμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη.

Στο σεμινάριο θα αναλυθεί η έννοια της θυματολογίας, οι τυπολογίες, τα χαρακτηριστικά και οι συνέπειες του θύματος καθώς και οι τάσεις πρόληψης της θυματοποίησης.

Θεματικές Ενότητες

  • Εννοιολογικός προσδιορισμός της Θυματολογίας
  • Ιστορική αναδρομή της έννοιας του θύματος
  • Τυπολογίες θυμάτων
  • Χαρακτηριστικά θυμάτων
  • Δευτερογενής Θυματοποίηση στην Αστυνομία και τα Δικαστήρια – το παράδειγμα των θυμάτων σεξουαλικής βίας
  • Ψυχολογικές Συνέπειες στα θύματα  – Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • Πρόληψη θυματοποίησης – Επανορθωτική Δικαιοσύνη

Εισηγήτρια:  Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο  (MSc), PhD

Ημερoμηνία  17/11/2018

Ώρα 5.00μ.μ.- 9.00μ.μ.
Τοποθεσία «περί Ψυχής» Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

*Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το »περί Ψυχής» και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

«περί Ψυχής»

 

Διαβάστε Επίσης  "SPSS" Σεμινάριο Εκπαίδευσης & Πιστοποίησης: Στατιστικές Αναφορές και Ανάλυση Δεδομένων (Εντατικό Τμήμα: Ιούλιος 2019)

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!