Χορήγηση απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Πολίτης κατήγγειλε την απόρριψη απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας, επειδή η αρμόδια ∆.Ο.Υ. δεν έκανε αποδεκτή την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α., µε την οποία ωστόσο διαπιστώθηκε η δια βίου αναπηρία του σε ποσοστό 100%.

Η ∆.Ο.Υ. απέρριψε τη φοροαπαλλαγή επειδή υποστήριξε ότι:

α) από την υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται βεβαίωση αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα (Ι.Κ.Α.) αλλά από τη Νομαρχία και

β) από το σύστημα taxisnet δεν επιτρέπεται η επιλογή της συγκεκριμένης βεβαίωσης για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι µε την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α. κρίθηκε η δια βίου αναπηρία του πολίτη σε ποσοστό 100%, η οποία ήταν σε ισχύ κατά το φορολογικό έτος (2015) που αποκτήθηκαν τα εισοδήματά του, καθώς η αναπηρία κρίθηκε κατά το έτος 1999 δια βίου.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Απόφαση δεν αποτελεί γνωμάτευση για επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία αλλά γνωμάτευση υγειονομικού οργάνου και ζήτησε να γίνει δεκτή βάσει της ΠΟΛ. 1088/2015.

Πράγματι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου προς την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων, δόθηκαν οδηγίες προς τη ∆.Ο.Υ., µε τις οποίες αναγνωρίστηκε η αναπηρία του πολίτη για το φορολογικό έτος 2015 και διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από την οποία δεν προέκυψε φόρος.

 

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.synigoros.gr/?i=state-citizen-relations.el.foroapalages.522805

Διαβάστε Επίσης  Υπηρεσία παιδικής προστασίας για ευάλωτες οικογένειες προσφύγων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!