Εργαστήριο Χοροκινητικής Θεραπείας: Σώμα και Φύλο σε Κίνηση

Η άερτον διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο το Σάββατο 16/3, με στόχο τη διερεύνηση της ταυτότητας φύλου μέσα από την Χοροκινητική θεραπεία.

Το φύλο και η σεξουαλικότητα βρίσκονται και καθρεφτίζονται στο σώμα (Allegranti, 2009).

Η έμφυλη ταυτότητα ή ταυτότητα φύλου είναι η αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και αποτελεί προϊόν κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους και με το περιβάλλον. Αποτελεί μέρος της προσωπικής μας ταυτότητας και είναι κάτι που το «κουβαλάμε» πάντα μαζί μας, το διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει και επηρεάζει το πώς βιώνουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Το σώμα είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσωπική μας ταυτότητα, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας και επηρεάζει και επηρεάζεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι την παρουσία μας καθώς και το πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

Σε αυτό το εργαστήριο θα δοκιμάσουμε, μέσα από βιωματικές ασκήσεις να βρούμε τις συνδέσεις ανάμεσα στο σώμα και την έμφυλη ταυτότητα μας και το πώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Με αφετηρία τη Χοροκινητική θεραπεία και τις τεχνικές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το πώς η ταυτότητα φύλου μας αντανακλάται στο σώμα μας, στο πώς κινούμαστε, στο πώς εκφραζόμαστε. Θα εξερευνήσουμε δημιουργικά την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το φύλο μας (βιολογικό, κοινωνικό ή και τα δύο), μέσα από το παιχνίδι, την κινητική έκφραση, την αλληλεπίδραση με τους άλλους, τη σύνδεση με τον εαυτό μας.

Λίγα λόγια για την Χοροκινητική θεραπεία:

Η Χοροκινητική Θεραπεία (Dance Movement Therapy) εντάσσεται στις θεραπείες μέσω τέχνης και είναι μια ειδικότητα της ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το σώμα και τις μη λεκτικές εκφράσεις του σώματος σαν μέσο για να προωθήσει τη συναισθηματική, συμπεριφορική, κοινωνική και φυσική κατάσταση του ατόμου. Εφαρμόζεται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο.

Στη Χοροκινητική Θεραπεία βασική αρχή είναι ότι όλοι μπορούν να κινηθούν και να χορέψουν και ότι η κίνησή τους ενέχει νόημα σε προσωπικό επίπεδο.

Ο θεραπευτής παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για παράθεση συναισθημάτων και σκέψεων που προκύπτουν από τη συμβολική φύση της κινητικής εμπειρίας.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Προτείνουμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Το εργαστήριο θα συντονίσει η Μαριάννα Φιωτάκη, Χοροκινητική θεραπεύτρια (MA in Dance Movement Therapy, Universidad Autonoma de Barcelona) και απόφοιτος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει δουλέψει με ενήλικες με νοητική υστέρηση, άνοια και Alzheimer και με παιδιά με αναπτυξιακές και γνωσιακές δυσκολίες. Συνεργάζεται με την ΜΚΟ Πάμε Μαζί, η οποία προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά και με την άερτον – ψυχολογικές υπηρεσείες. Στη διπλωματική της εργασία ασχολήθηκε με την έρευνα της σχέσης της ταυτότητας φύλου και της Χοροκινητικής θεραπείας, και το πώς επηρεάζει το ένα το άλλο.

 

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2019

Ώρα διεξαγωγής: 17:00-20:00

Κόστος: 20 Ευρώ, 15 Ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)

Τόπος: άερτον, Τσόχα 23, μετρό Αμπελόκηποι

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη ως την Τετάρτη 13 Μαρτίου

στο 210 7229567 και στο info@aerton.gr

www.aerton.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ψυχική Διαχείριση της Επιδημίας COVID-19 στο Γενικό Πληθυσμό | Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!