Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019: “Υγεία για όλους – τον καθένα, παντού”

Η καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC) αφορά την εξασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι και οι κοινότητες έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όπου και όποτε τις χρειάζονται, χωρίς να υφίστανται οικονομικές δυσκολίες. Περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών που χρειάζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής – από την προαγωγή της υγείας στην πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα – και βασίζεται προτιμότερα σε ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

 

 

 

Η επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης  είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και είναι το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2019.

 

Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Εκατομμύρια περισσότεροι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καθημερινών δαπανών, όπως για διατροφή, ρουχισμό, ακόμη και στέγη. 

 

Καθολική Κάλυψη Υγείας

  • Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ως η διαβίωση με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική τους περίθαλψη.
  • Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιτύχουν την καθολική κάλυψη υγείας (UHC) έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

  • Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των αναγκών υγείας ενός ατόμου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της θεραπείας, της αποκατάστασης και της παρηγορητικής φροντίδας.
  • Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να στερούνται πλήρους κάλυψης των βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • Ένα κατάλληλο για το σκοπό εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, αλλά παγκοσμίως υπάρχει περίπου ένα έλλειμμα 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
  • Από τις 30 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μόνο 8 δαπανούν τουλάχιστον 40 δολάρια ανά άτομο για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ετησίως.

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Χρήση ουσιών και κορονοϊός

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!