Ζώντας και Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία | Τα 6 βιβλία του Living Democracy στα Ελληνικά (εκπαιδευτικό υλικό)

Το πρόγραμμα (EDC/HRE) Living Democracy είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της δημοκρατίας και την εκπαίδευση για τη δημοκρατία σε διαφορετικά επίπεδα των σχολικών συστημάτων σε διάφορες χώρες όπως η Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία κ.α.

Το ινστιτούτο International Projects in Education (IPE) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ανέπτυξε έξι βιβλία σχετικά με Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EDC/HRE) σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το διδακτικό υλικό βασίζεται στην αρχή ότι η εκπαίδευση για τη δημοκρατία θα πρέπει να διδάσκει τους μαθητές να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη σχολική ζωή και το περιβάλλον τους.

 

Δείτε επίσης: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Living Democracy -Εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς

 

Το σχολείο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη ζωή των μαθητών. Ως εκ τούτου, το σχολείο πρέπει να παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι σε θέση όχι μόνο να επιτύχουν καλές επιδόσεις στην τάξη, αλλά και να αποκτήσουν την ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων που αποκτούν στην τάξη στην πραγματική ζωή.

Το σχολείο θα πρέπει να παρακινεί τους μαθητές να συμμετέχουν στην κοινότητα και να τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για το έργο αυτό.

Η εκπαίδευση για τη δημοκρατία δρα σε τρία επίπεδα:

  • Τάξη: Καθώς είναι μια μικρή κοινωνία, η τάξη παρέχει πολλές ευκαιρίες για τις πρώτες εμπειρίες στη δημοκρατική εκπαίδευση.
  • Σχολείο: Η κοινωνική συμμετοχή που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του σχολείου η οποία είναι μια εκτεταμένη κοινότητα.
  • Κοινωνία: Τα παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν τι σημαίνει συμμετοχή μέσω της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους έξω από το σχολείο.

Επαρκές παιδαγωγικό υλικό για την εκπαίδευση για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία της μάθησης και να διδάξει στους μαθητές τη μεθοδολογία και τις απαραίτητες ικανότητες για τη λήψη αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, μέρος του εν λόγω προγράμματος αποτελεί η δημοσίευση όλων των μεταφρασμένων δραστηριοτήτων και κειμένων με συμπληρωματικές πληροφορίες από τα 6 Βιβλία του Living Democracy σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ανοιχτή και ελεύθερη για όλους τους καθηγητές και το ενδιαφερόμενο κοινό.

https://www.living-democracy.com/el/

 

Διαβάστε Επίσης  Το πλήγμα των «Fake News» για τη Δημοκρατία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!