Braille Bricks: Εκμάθηση της γραφής Braille μέσα από το παιχνίδι της Lego

Η εταιρεία Lego δημιούργησε μια νέα εκδοχή για τα γνωστά παιδικά τουβλάκια, στα οποία έχουν αποτυπωθεί γράμματα και αριθμοί από το αλφάβητο Braille, ούτως ώστε παιδιά με τυφλότητα και παιδιά με περιορισμένη όραση να μπορούν να μάθουν ανάγνωση καθώς παίζουν.

Τα τουβλάκια με τη γραφή Braille που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2019 σε συνέδριο στο Παρίσι (Sustainable Brands Conference), έχουν τον ίδιο αριθμό στρογγυλών προεξοχών που χρησιμοποιούνται για κάθε ένα από τα γράμματα, αριθμούς και σύμβολα στο αλφάβητο Braille.

 

Στα τουβλάκια που είναι απόλυτα συμβατά με εκείνα της ευρύτερης συλλογής της εταιρείας Lego, αναγράφονται και οι συνηθισμένοι αριθμοί και τα γράμματα, γεγονός που βοηθά τους δασκάλους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας να παίζουν μαζί με τα παιδιά.

 

 

Εκμάθηση της γραφής Braille μέσα από το παιχνίδι

Υπάρχουν συνολικά 250 τουβλάκια σε πέντε χρώματα, καλύπτοντας ολόκληρο το αλφάβητο, τους αριθμούς από το μηδέν έως το 9 και μια επιλογή από μαθηματικά σύμβολα.

 

 

Η εταιρεία ευελπιστεί πως η διαδραστική φύση του σχεδιασμού του παιχνιδιού θα δώσει την δυνατότητα στα παιδιά με προβλήματα όρασης να αναπτύξουν μια νέα ικανότητα, αυτή της ανάγνωσης της γραφής Braille.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το παιχνίδι αποτελεί ένα καίριας σημασίας τμήμα της ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία.  Σύμφωνα με έκθεση της του 2018:

 

“Το παιχνίδι παρέχει μια μοναδική δυνατότητα για την ανάπτυξη των εκτελεστικών λειτουργιών που αποτελούν το θεμέλιο των προσαρμοστικών συμπεριφορών στο σπίτι. Επίσης βελτιώνει τις γλωσσικές ικανότητες και την ικανότητα στα μαθηματικά στο σχολείο, χτίζει ασφαλείς, σταθερές και τρυφερές σχέσεις που αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα εναντίον του τοξικού στρες και αναπτύσσει την κοινωνικό-συναισθηματική ανθεκτικότητα”. 

 

Η ιδέα για το συγκεκριμένο προϊόν προτάθηκε για πρώτη φορά στην εταιρεία Lego το 2011 από τον Δανικό Σύλλογο Τυφλών, και ξανά μερικά χρόνια αργότερα, από το Βραζιλιάνικο Ίδρυμα για τους τυφλούς Dorina Nowill (Dorina Nowill Foundation for the Blind).

 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν πάνω από 19 εκατομμύρια παιδιά με οπτικές αναπηρίες παγκοσμίως.

Το στατιστικό αυτό στοιχείο, σε συνδυασμό με την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (European Blind Union), που αναφέρει πως το 75% των Ευρωπαίων ενηλίκων με αναπηρίες που σχετίζονται με την όραση είναι άνεργοι, ενισχύει την σπουδαιότητα αυτού του project.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, “Περίπου 700.000 παιδιά και νέοι ενήλικες στις ΗΠΑ είναι άνθρωποι με οπτική αναπηρία, όμως ενώ τα ακουστικά βοηθήματα είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμα, μόνο περίπου το 8% των παιδιών με πιστοποιημένη τυφλότητα (legally blind children) μαθαίνουν να διαβάζουν braille. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς γνωρίζουμε ότι οι χρήστες της γραφής είναι συχνά πιο ανεξάρτητοι, έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες”.

 

Η εταιρεία εργάζεται στενά με συλλόγους τυφλών στην Δανία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία, χώρες στις οποίες δόθηκαν δωρεάν δείγματα του παιχνιδιού για δοκιμή.

 

 

Το προϊόν είναι διαθέσιμο στο Δανικό, Νορβηγικό, Αγγλικό και Πορτογαλικό αλφάβητο, με το Γαλλικό, Ισπανικό και Γερμανικό αλφάβητο να αναμένεται μέσα στη χρονιά.

Το τελικό παιχνίδι με τη συλλογή από τα Braille τουβλάκια θα βγει επισήμως στην αγορά το 2020 και θα διανεμηθεί δωρεάν σε επιλεγμένα ιδρύματα.

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Πηγές: dezeen.com, abcnews.com

 

Διαβάστε Επίσης  Η «σχεδία» και ο κορωνοϊός

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!