Walk For Freedom: Μια σιωπηλή πορεία για τα εκατομμύρια θύματα εμπορίας ανθρώπων

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2018). Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου περπατάμε για την Ελευθερία σε 12 πόλεις της Ελλάδας παράλληλα με άλλες 50 χώρες του κόσμου.

 

Το Walk For Freedom δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας, αλλά μια δράση στην οποία τα άτομα περπατούν σε μια σειρά σιωπηλά, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στα “δίχτυα” του οργανωμένου εγκλήματος.

 

H πορεία Walk For Freedom πραγματοποιείται παγκοσμίως για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21. Φέτος, στην Αθήνα η δράση συνδιοργανώνεται από την Α21, το Fashion Revolution Greece και το Raise Your Voice, ενώ την υποστήριξή του στη δράση εκφράζει το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών. Σκοπός της δράσης Walk For Freedom είναι η αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και για την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας. 

Το Walk For Freedom δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας, αλλά μια δράση στην οποία τα άτομα περπατούν σε μια σειρά σιωπηλά, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στα “δίχτυα” του οργανωμένου εγκλήματος. Μεμονωμένα άτομα και φορείς κοινωνικής προσφοράς καλούνται να πάρουν μέρος και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της εκμετάλλευσης. H δράση αποτελεί μια ευκαιρία για την πόλη των Αθηναίων να πάρει θέση ενάντια στο αόρατο αυτό έγκλημα στο όποιο καθένας μας είναι συμμέτοχος, έστω και άθελά του. Από τα χωράφια και τα φανάρια, στους οίκους ανοχής ή στον δρόμο, μέχρι τα κλειστά σπίτια, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων βρίσκονται δίπλα μας και αυτό μας αφορά όλους! 

 

Σκοπός της δράσης Walk For Freedom είναι η αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και για την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας. 

 

Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 17:00 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου. Η πορεία θα περάσει από την οδό Ερμού, με στάση στη Βουλή των Ελλήνων και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικό με το human trafficking. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους. Η πορεία θα διεξαχθεί και σε άλλες 11 πόλεις, μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καρδίτσα και Πάτρα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ανώνυμη καταγγελία για περιστατικό εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, υπάρχει διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109.

 

Αν δεις κάτι, πες κάτι!

Πληροφορίες δράσης

Ημερομηνία: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ώρα προσέλευσης συμμετεχόντων: 5:00 μ.μ.

Τοποθεσία: Πλατεία Μοναστηρακίου

Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:  A21.org/Walk και A21 Greece στο FB

Ενδυμασία: Τ-shirt “Walk For Freedom” ή οποιαδήποτε μαύρη περιβολή. 

Δείτε το promo βίντεο και το Facebook Event 

 

#Walkforfreedom 

2019 Walk For Freedom – Greek from A21

 

Επικοινωνία

Λητώ Καραγκούνη – Συντονίστρια Walk For Freedom Athens / lito.k@a21.org

Δρ. Φιόρη Ζαφειροπούλου- Συντονίστρια Fashion Revolution Greece / greece@fashionrevolution.org

 

Περισσότερες πληροφορίες

Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ), Υπουργείο Εξωτερικών  

Το Γραφείο είναι η αρμόδια εθνική συντονιστική αρχή για την εκπόνηση και την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων στο επίπεδο της πρόληψης και της καταστολής του, αλλά και της προστασίας και αρωγής των θυμάτων. Το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού με στόχο τη μείωση της ‘ζήτησης’ για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από θύματα Εμπορίας Ανθρώπων. Για την εξυπηρέτηση του στόχου της ταυτοποίησης και προστασίας των θυμάτων, έχει συσταθεί ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς ο οποίος παρακολουθεί όλα τα στάδια της ένταξης ενός θύματος, στο σύστημα προστασίας της χώρας, ξεκινώντας από τον αρχικό εντοπισμό και την ταυτοποίησή του, στη συνέχεια την παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης κατά την ποινική διαδικασία, έως την αρωγή για την ομαλή κοινωνική (επαν)ένταξη ή τον υποβοηθούμενο οικειοθελή επαναπατρισμό στη χώρα καταγωγής. Ο Ε.Μ.Α εποπτεύεται από το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων ενώ τη λειτουργία και διαχείριση του ΕΜΑ έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Επικοινωνία:

Ηρακλής Μοσκώφ – Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

E-mail: nat.rap@mfa.gr

Facebook Page: https://www.facebook.com/GreekNationalRapporteur/

 

Fashion Revolution Greece

75εκ άνθρωποι εργάζονται άμεσα στη βιομηχανία της μόδας, το 80% είναι γυναίκες, πολλοί υπόκεινται σε εκμετάλλευση, σε λεκτική και φυσική βία, εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες και πληρώνονται πάρα πολύ λίγο. 25εκ άνθρωποι παγκοσμίως υπόκεινται σε συνθήκες εξαναγκαστικής εργασίας, με τη βιομηχανία της μόδας να είναι δεύτερη.

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα ακτιβισμού στο χώρο της μόδας διεκδικώντας μια πιο δίκαιη, ασφαλή, καθαρή και διαφανή βιομηχανία μόδας. Θέτουμε ένα ερώτημα: #WhoMadeMyCLothes. Αγαπάμε την μόδα αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να γίνονται αιτία εκμετάλλευσης των ανθρώπων και καταστροφής του πλανήτη μας. Ζητάμε ριζικές και επαναστατικές αλλαγές. Αυτό είναι το όνειρο μας.

To Fashion Revolution είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που λειτουργεί για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας, προωθώντας τη συστηματική μεταρρύθμιση της βιομηχανίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού της μόδας. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το όραμά μας είναι μια βιομηχανία μόδας που δίνει αξία στα άτομα, στο περιβάλλον, στο κέρδος και στη δημιουργικότητα σε ίσο βαθμό. Το Fashion Revolution λειτουργεί όλο το χρόνο για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για σημαντικά θέματα της βιομηχανίας μόδας, να υποστηρίξει θετικές αλλαγές και να ενισχύσει όσους βρίσκονται στη διαδικασία για να δημιουργήσουν ένα πιο ηθικό και βιώσιμο μέλλον για τη μόδα. To 2018 συμμετείχαν ενεργά πάνω από 2εκ άνθρωποι σε 107 χώρες και μέσω των κοινωνικών δικτύων συμμετείχαν 275εκ άνθρωποι, ενώ το μήνυμα μας έφτασε σε 720εκ ανθρώπους.

Παρά τα μικρά βήματα προόδου που έχουν γίνει από το τραγικό συμβάν στο Rana Plaza που κατέρρευσε το 2013, σκοτώνοντας 1138 ανθρώπους, δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή.

 

«Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς αλήθεια και δεν υπάρχει αλήθεια χωρίς διαφάνεια»

 

Raise Your Voice Festival

40εκ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εμπορίας, 1 στους 4 είναι παιδιά. Στην Ευρώπη επίσης. Πάνω από 1εκ άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς εμπορίας. Μόλις το 1% των θυμάτων διασώζεται και από αυτό το ελάχιστο ποσοστό, το 80% επιστρέφει πίσω στην εμπορία εξαιτίας της οικονομικής του ευαλωτότητας.

Στο Raise Your Voice ενώνονται οι φωνές 52 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων με ένα μήνυμα: ‘Κάνε τη Σύνδεση: Εμπορία Ανθρώπων’. Στις 24-26 Απριλίου 2020 δημιουργοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το κόσμο συναντιούνται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να κάνουμε τη σύνδεση και να βάλουμε ένα ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ενώνοντας τις ιστορίες τους μαζί με πολίτες τρίτων χωρών σε μια γιορτή κοινωνικής ένταξης.

Σκοπός μας είναι

1) Να ευαισθητοποιήσουμε για το αληθινό κόστος του τρόπου ζωής μας εις βάρος της εκμετάλλευσης και εμπορίας άλλων ανθρώπων,

2) Να δείξουμε στο κόσμο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει και να γιορτάσουμε αυτούς που την κάνουμε με σεβασμό στον άνθρωπο και το πλανήτη

3) Να φέρουμε τους ανθρώπους μαζί για να θέσουμε ερωτήσεις, να αμφισβητήσουμε το πως γίνονται τα πράγματα σήμερα και να ενώσουμε

4) Να εργαστούμε μαζί προς τη δημιουργία μακροχρόνιων λύσεων ώστε οι κοινωνίες μας να γίνουν φορείς αρετής και όλες οι επιχειρηματικές, δημόσιες και ατομικές ενέργειες να είναι ασφαλείς, υγιεινές και δίκαιες.

5) Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνουν ποτέ τέτοιες τραγωδίες. Το πρώτο βήμα στην αλλαγή είναι η διαφάνεια. Το δεύτερο βήμα στην πρόληψη και καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων είναι η εργασιακή και κοινωνική ένταξη των επιβιωσάντων θυμάτων και των πληθυσμών σε ρίσκο να γίνουν θύματα.

Το 2018 συμμετείχαν 300 καλλιτέχνες και δημιουργοί όλων των εθνικοτήτων, το επισκέφθηκαν 4000 άτομα και άγγιξε 175000 άτομα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηνών, του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή κατά της Εμπορίας Ανθρώπων με τη Στήριξη της Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.  Είναι μια πρωτοβουλία του Fashion Revolution Greece. Συνδιοργανωτές: Α21, Red Umbrella, Θετική Φωνή, Διοτίμα, οι Γιατροί του Κόσμου, Arsis, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ένα Παιδί Ένας Κόσμος, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Οργάνωση Γη, ANKAA, Greek Council for Refugees, Greek Forum For Refugees, Zaatar, Νόστος, Help Refugees, The NO Project, Human Slavery, Victoria Square Project, Φάλουν Ντάφα, Greek Forum for Migrants, Equal Society, Melissa Network, Action for Women, Black Athena, STEPS με την ενεργή συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Action Aid, της Μετάδραση, του World Human Forum, της Ελληνικής Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Project Elea Camp, Khora Shop, του Δήμου Τρικάλων, SOFFA, Social Hackers Academy, Revive Greece, Μύρτιλο και πολλών άλλων.

 

Επικοινωνία:

Δρ. Φιόρη Ζαφειροπούλου – Συντονίστρια Fashion Revolution Greece & Raise Your Voice Festival +306941687080 greece@fashionrevolution.org

Στέλλα Ψαρρού –Event Leader stella@soffa.gr +30 6932772619

Website: https://www.fashionrevolution.org & www.raiseyourvoice.gr

Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/FashionRevolutionGreece

#fash_revgr #raiseyourvoicefestival #whomademyclothes

 

WALK FOR FREEDOM

Το Walk For Freedom αποτελεί τη μοναδική δημόσια εκδήλωση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δράση Walk For Freedom ξεκίνησε με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21 που μάχεται από το 2008 ενάντια στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η πορεία αυτή, που είναι σιωπηλή, δεν είναι μια διαμαρτυρία, αλλά μια προσπάθεια να έρθει στην επιφάνεια το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να εκπροσωπηθούν τα εκατομμύρια θύματα αυτού του εγκλήματος.

Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι στα μαύρα, δημιουργούν μια γραμμή, και κρατώντας ενημερωτικές πινακίδες, και προχωρούν βηματίζοντας στη σειρά σε κεντρικά σημεία και τοποθεσίες της πόλης τους. Ολοκληρώνοντας την πορεία τους διακηρύττουν τη λέξη «Ελευθερία» με την ελπίδα ότι η εκδήλωση αυτή θα βοηθήσει στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση αλλά και τελικά δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, ενώ η δράση παίρνει μεγάλη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου και των social media. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πως χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου- σε περισσότερες από 450 τοποθεσίες σε 50 διαφορετικές χώρες- θα συμμετέχουν στο κίνημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ξάνθη κ.α., ενώ στον χάρτη βρίσκονται και οι Λευκωσία και Λεμεσός της Κύπρου.

 

A21- ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Η Α21 είναι μια διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 13 πόλεις σε 11 χώρες του κόσμου (Θεσσαλονίκη, Σόφια, Κίεβο, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Όσλο, Κέιπ Τάουν, Μπανγκόκ, Πατάγια, Σύδνεϋ, Καλιφόρνια, Βόρεια Καρολίνα).

Το όνομα A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) εκφράζει το όραμα του οργανισμού για έναν κόσμο χωρίς δουλεία. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση, την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των ανθρώπων.         

 

Ενημέρωση των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης.

Δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό καθώς και τις ευάλωτες ομάδες.

 

Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους διακινητές τους.

Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια και οι ένοχοι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

 

Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking.

Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαναπατρισμό κ.α. σύμφωνα πάντα με τις ατομικές τους ανάγκες και με στόχο την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Για τους παραπάνω σκοπούς η Α21 διατηρεί ξενώνα κρίσης και κέντρο ημέρας.

 

1109 – ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 δημιουργείται στην Ελλάδα η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η μοναδική γραμμή στην ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό αντικείμενο την εμπορία ανθρώπων.

Τις κλήσεις διαχειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, οι οποίοι ομιλούν ελληνικά και αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης τηλε-διερμηνείας σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Μέσω της Γραμμής 1109 παρέχεται ενημέρωση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, τις ενδείξεις αναγνώρισης περιστατικών εμπορίας ανθρώπων καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Α21  προς τους επιζώντες/επιζήσασες.

Επιπλέον, μέσω της Γραμμής 1109, οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανώνυμα υποψίες ή πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Οι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές, διαχειρίζονται κατά περίπτωση τις πληροφορίες και τις προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων.

Η Γραμμή 1109 λειτουργεί επίσης ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διασωθέντων θυμάτων και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αποκατάστασης σε όλη τη χώρα.

Η Γραμμή 1109 δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, email, ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας της www.1109.gr.

 

 

Επικοινωνία:

A21

Μαρίνα Ντονοπούλου – Διευθύντρια  Α21 Ελλάδος

2310 537690 marina.n@a21.org

Website: https://www.a21.org/content/greece/gnqxx4?permcode=gnqxx4

Facebook Page: https://www.facebook.com/TheA21CampaignGreece/

Instagram Page: https://www.instagram.com/a21greece/

E-mail:info@a21.gr

 

1109

Website: https://1109.gr/index.php

Facebook Page: https://www.facebook.com/1109greece/

E-mail: info@1109.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ανακοίνωση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: "Μηδενική Ανοχή"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!