Γιατί εορτάζουμε τις Διεθνείς Ημέρες;

Οι διεθνείς ημέρες αποτελούν ευκαιρίες ευαισθητοποίησης του κόσμου για σημαντικά ζητήματα, ευκαιρίες για κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων και ευκαιρίες εορτασμού και ενίσχυσης των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. Η ύπαρξη διεθνών ημερών προηγείται χρονολογικά της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ο ΟΗΕ τις έχει ενστερνιστεί ως ισχυρό εργαλείο συνηγορίας.

Κάθε διεθνής μέρα προσφέρει σε πολλούς φορείς την ευκαιρία να οργανώσουν δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της ημέρας. Οι οργανώσεις και τα γραφεία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και, κυρίως, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και, γενικότερα, οι πολίτες, καθιστούν μια διεθνή ημέρα το εφαλτήριο για δράσεις ευαισθητοποίησης.

Ποιος τις επιλέγει και γιατί;

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο του Οργανισμού, η Γενική Συνέλευση, που καθορίζει μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως Διεθνή Ημέρα. Οι διεθνείς ημέρες προτείνονται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με συναίνεση εάν θα εγκρίνει το ψήφισμα που θα καθορίζει τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τα θέματα των διεθνών ημερών συνδέονται πάντοτε με τους κύριους τομείς δράσης των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου και της ανθρωπιστικής δράσης.

Στα ψηφίσματά της, η Γενική Συνέλευση συνήθως εξηγεί τους λόγους ανακήρυξης  μιας Διεθνούς Ημέρας. Για παράδειγμα, στην ανακήρυξη της 23ης Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου, το ψήφισμα αναφέρει “τις διασυνδέσεις μεταξύ φτώχειας, υποσιτισμού, έλλειψης ή ανεπαρκούς ή απρόσιτης υγειονομικής περίθαλψης, πρώιμης τεκνοποίησης, παιδικού γάμου, βίας κατά νεαρών γυναικών και κοριτσιών και των έμφυλων διακρίσεων ως βασικές αιτίες του μαιευτικού συριγγίου, και πως η φτώχεια παραμένει ο κύριος κοινωνικός παράγοντας κινδύνου”.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είχαν ακούσει ποτέ για αυτή την ασθένεια, η οποία προκαλεί μερικές από τις πιο καταστροφικές βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τον τοκετό, παρά το γεγονός ότι περίπου δύο εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν με την ασθένεια και 50 έως 100 χιλιάδες νέες περιπτώσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σημαντικής ευαισθητοποίησης που θέτουν οι Διεθνείς Ημέρες.

Επιπλέον, το εν λόγω όργανο των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει στα ψηφίσματά του ποιες πτυχές του προβλήματος αποτελούν μεγαλύτερη ανησυχία για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ – ή με άλλα λόγια για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, δεδομένου ότι η Συνέλευση αποτελείται από 193 χώρες, δηλαδή, τα περισσότερα από τα κράτη του κόσμου. Ένα καλό παράδειγμα είναι το ψήφισμα που ορίζει την 23η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα Χηρών, κατά την οποία η Γενική Συνέλευση δηλώνει πως : “αποτελεί βαθιά ανησυχία το γεγονός πως εκατομμύρια παιδιά χηρών αντιμετωπίζουν καταστάσεις πείνας και υποσιτισμού, παιδική εργασία, δύσκολη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, απώλεια εκπαίδευσης, αναλφαβητισμό και trafficking”. 

Ορισμένες διεθνείς ημέρες δεν διακηρύσσονται από τη Γενική Συνέλευση, αλλά από εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της εμπειρογνωμοσύνης τους, όπως είναι η υγεία, η πνευματική ιδιοκτησία κλπ. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας του Τύπου, η οποία εορτάζεται στις 3 Μαΐου, ανακηρύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό (UNESCO), που εδρεύει στο Παρίσι, και υιοθετήθηκε αργότερα από τη Γενική Συνέλευση.

Εκτός από την ευαισθητοποίηση, ο ΟΗΕ εκμεταλλεύεται αυτές τις μέρες για να συμβουλεύει τα κράτη με ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων γύρω από τα οποία πολλές από αυτές τις ημερομηνίες περιστρέφονται. Ένα παράδειγμα είναι το ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζεται στις 22 Μαΐου, όπου ο Οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του να υπογράψουν και να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο της Καρταχένα για την προστασία της βιοποικιλότητας. 

 

Πώς μετράμε τον αντίκτυπο αυτών των ημερών;

Οι διεθνείς αυτοί εορτασμοί (που περιλαμβάνουν επίσης εβδομάδες, χρονιές και δεκαετίες) είναι μερικές από τις σελίδες του ιστοτόπου του ΟΗΕ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Κάθε διεθνής μέρα διαθέτει μια ειδική ιστοσελίδα, διαθέσιμη στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Οι Διεθνείς Ημέρες χρησιμεύουν επίσης ως ένδειξη του ενδιαφέροντος που προσελκύει ένα συγκεκριμένο θέμα σε κάθε μέρος του κόσμου. Για διαπιστωθεί αυτό,  εξετάζεται το επίπεδο εμπλοκής που λαμβάνουν αυτοί οι εορτασμοί σε διάφορες περιοχές και γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Μια περίπτωση που αξίζει να επισημανθεί είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία λαμβάνει χώρα στις 10 Δεκεμβρίου. Η Ημέρα αυτή εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ένα μεγάλο φάσμα πρωτοβουλιών, από στρατιωτικούς και αστυνομικούς που ανταλλάσσουν όπλα με παπούτσια ποδοσφαίρου στο Νότιο Σουδάν, σε ένα μαθητικό διαγωνισμό στη Ρωσία ή σε μια έκθεση στη Βραζιλία

Άλλες δημοφιλείς ημέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) και η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου).

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2020: Στέλνουμε μήνυμα κατά των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!