Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΔΜ » στην Πολωνία

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να καταδικάσει όλες τις δημόσιες διακρίσεις κατά των ΛΟΑΔΜ και κυρίως την ανάπτυξη των λεγόμενων «ζωνών χωρίς ΛΟΑΔΜ» στην Πολωνία.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 105 αποχές την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς και μεσόφυλους (ΛΟΑΔΜ) στην ΕΕ από κρατικούς φορείς, εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις καθώς και από πολιτικούς. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν ομοφοβικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκστρατείας για δημοψήφισμα στη Ρουμανία και της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΔΜ στο πλαίσιο των εκλογών στην Εσθονία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία .

 

Να ανακαλέσει η Πολωνία ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΔΜ

Το ΕΚ καταδικάζει ιδιαίτερα τις περιοχές που κήρυξαν το έδαφός τους «απαλλαγμένο από την ιδεολογία των ΛΟΑΔΜ» και οι οποίες δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2019 από δεκάδες τοπικές αρχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Σε αυτές τις μη νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, οι τοπικές αρχές καλούνται να απέχουν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας απέναντι στους ΛΟΑΔΜ και να αποφύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις πολωνικές αρχές να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις και να ανακαλέσουν όλα τα ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΔΜ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επιπλέον την Επιτροπή να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται όλη η χρηματοδότηση της ΕΕ και να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους τη δέσμευσή τους να μην ασκούν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κονδυλίων αυτών.

 

Τα σχολεία πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών

Το ΕΚ εκφράζει επίσης τη λύπη του για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται κατά των ΛΟΑΔΜ ατόμων από τις δημόσιες αρχές ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες αφορούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι που ενισχύουν και προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των παιδιών. Καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για τον τερματισμό των διακρίσεων που μπορούν να οδηγήσουν στον εκφοβισμό, την κακοποίηση ή την απομόνωση των ΛΟΑΔΜ στο σχολείο.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρόλο που νομοθετικά μέτρα κατά των διακρίσεων έχουν παρθεί στην πλειονότητα των κρατών μελών, δεν εφαρμόζονται επαρκώς, αφήνοντας τα ΛΟΑΔΜ άτομα εκτεθειμένα σε εγκλήματα μίσους, ρητορική μίσους και διακρίσεις. Υπενθυμίζουν ότι η οδηγία της ΕΕ για την απαγόρευση των διακρίσεων, η οποία εκκρεμεί στο συμβούλιο των Υπουργών εδώ και 11 χρόνια, θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού όσον αφορά την προστασία των εν λόγω ατόμων.

 

Πηγή: europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Νερού & Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Νερό και Κλιματική Αλλαγή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!