Επαγγελματική Εξουθένωση των Επαγγελματιών Υγείας (BURNOUT)

Ντούνης  Ανδρέας

AITIA KAI EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Τα τελευταία χρόνια το θέμα της επαγγελματικής εξουθένωσης έχει απασχολήσει ειδικούς και ερευνητές οι οποίοι έχουν εντοπίσει ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι επαγγελματίες που εργάζονται στο χώρο της υγείας. Το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες υγείας διότι μπαίνουν στο επάγγελμα με μια ιδεαλιστική αντίληψη ότι είναι «λειτούργημα» και «αποστολή» ενώ καταλήγουν να εργάζονται κάτω από απαιτητικούς περιορισμούς
 
Αυτοί και πολλοί άλλοι παράγοντες συντελούν στο να είναι οι επαγγελματίες υγείας ευάλωτοι στην επαγγελματική εξουθένωση. 

Ένας από τους ευρύτερα αποδεκτούς ορισμούς κατά τον Αναγνωστόπουλο και την Παπαδάτου είναι: «ένα σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης στα πλαίσια του οποίου ο εργαζόμενος χάνει το ενδιαφέρον και τα θετικά συναισθήματα που είχε για τους αρρώστους ή πελάτες, παύει να είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά και την απόδοσή του και αναπτύσσει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του». 

Τα βασικότερα αίτια της επαγγελματικής εξουθένωσης αναζητούνται στη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου και περιβάλλοντος. Όταν αυτά που δίνει και ζητά ο επαγγελματίας δεν συμπίπτουν με όσα απαιτεί και προσφέρει το εργασιακό περιβάλλον, τότε εμφανίζεται ένα χάσμα, μια ανισορροπία ή ασυμφωνία και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης στρεσσογόνων καταστάσεων που συμβάλλουν σε ένα χρόνιο άγχος το οποίο προοδευτικά οδηγεί στην επαγγελματική εξουθένωση.

Το ΒURN OUT του επαγγελματία υγείας δεν εμφανίζεται ξαφνικά και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά αντίθετα αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία που χαρακτηρίζεται από χρόνιο και συσσωρευμένο στρές. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία μορφή επαγγελματικής ασθένειας καθώς σύμφωνα με τον Κρεμάλη «Επαγγελματική ασθένεια είναι η οξεία ή χρόνια νοσηρή κατάσταση του ασφαλισμένου από βλαβερή επίδραση ενός επαγγέλματος, που μειώνει ή αποκλείει τη βιοποριστική του ικανότητα». Αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους επαγγελματίες υγείας αλλά και στους πελάτες και στις υπηρεσίες.

Για τον επαγγελματία υγείας τα συμπτώματα του BURN OUT γίνονται αντιληπτά και εκδηλώνονται σε οργανικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Η εξουθένωσή του προκαλεί φυσική και συναισθηματική κατάθλιψη, γενική αδιαθεσία, συναισθήματα απόγνωσης και έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, πονοκεφάλους, χρόνια κόπωση. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει και προσωπικά προβλήματα, όπως χρήση ουσιών και αλκοόλ ή οικογενειακές συγκρούσεις. 

Για τους ασθενείς το BURN OUT δημιουργεί απρόσωπες και χωρίς φροντίδα υπηρεσίες. Για την δομή υπηρεσίας υγείας το BURN OUT καταλήγει σε ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς επαγγελματίες υγείας, χαμηλό ηθικό, αδικαιολόγητες απουσίες και παραιτήσεις.

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές

  • Αλεξοπούλου Ουρανία, Σημειώσεις στην Κοινωνική Εργασία με άτομα, 2001, Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ.
  • Δετοράκης Ιωάννης, Ολιστική Προσέγγιση Υγείας, 2004, Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ.
  • Κρεμάλης Κωνσταντίνος, Δίκαιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νομικές Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα Αθήνα-Κομοτηνή 1985

 

Πηγή: Ντούνης Ανδρέας, Εργασιακό Στρες Επαγγελματιών Υγείας, Εργασία Εξαμήνου, Τ.Ε.Ι Αθήνας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Αθήνα, Φεβρουάριος 2007.

Διαβάστε Επίσης  14+1 Ερωτήματα για το Δικαίωμα στην Υγεία | Διαδικτυακή Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Be the first to comment on "Επαγγελματική Εξουθένωση των Επαγγελματιών Υγείας (BURNOUT)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!