Γενικά Χαρακτηριστικά του Γαλλικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας

220px-Sécurité_sociale_Rennes

Ντούνης Ανδρέας

Η Κοινωνική Προστασία στην Γαλλία βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η δέσμευση αυτή δηλώνεται στο πρώτο άρθρο του Γαλλικού Κώδικα της Κοινωνικής Ασφάλειας. Η αρχή αυτή χρησιμοποιείται με έναν αριθμό διαφορετικών ερμηνειών. Το άρθρο, πρωταρχικά, φαίνεται να αναφέρεται στην συνεργατική αλληλοβοήθεια (co-operative mutual support).

Ορισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο σε σχέση με τις ομάδες αλληλοβοήθειας και δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα που ασφαλίζονται μέσω εθνικών κοινωνικών προγραμμάτων καλούνται να συνεισφέρουν και να επιδοτούνται σε μία ισότιμη βάση. Άλλοι αναφέρουν ότι οι σχέσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης βασίζονται στην αλληλοεξάρτηση. Με αυτό το σκεπτικό, η κοινωνική αλληλεγγύη κατανοείται συνήθως με όρους όπως η κοινή δράση, η αμοιβαία ευθύνη και οι μοιρασμένοι κίνδυνοι.

Η επίδιωξη της Εθνικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε πρωταρχικά με την προοδευτική προσπάθεια επέκτασης των σκοπών των υπαρχόντων λειτουργιών κοινωνικής αλληλεγγύης, κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός “γενικού καθεστώτος” για την υγεία και την κοινωνική προστασία και επακολούθως με την προοδευτική της επέκταση.

Από την δεκαετία του 70′ αυτά τα συστήματα κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν συμπληρωθεί και ενισχυθεί από πρόσθετα μέτρα που σχεδιάστηκαν για την επάνοδο των αποκλεισμένων στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας.

Το πιο σημαντικό από αυτά τα μέτρα είναι το “Ελάχιστο Εισόδημα Ενσωμάτωσης” που συστάθηκε το 1988, που συνδυάζει ένα βασικό επίδομα με ένα προσωπικό “συμβόλαιο” για κοινωνική ενσωμάτωση.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!