Η ΕΕ οφείλει να μάθει από τα λάθη της

Richard Howitt

Ανθρώπινα Δικαιώματα “Η Ε.Ε να μάθει από τα λάθη της”

Η πρόταση του Richard Howitt συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την Τετάρτη 21 Μαρτίου και ψηφίσθηκε την επομένη. Καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν σταθερή γραμμή, χωρίς διακρίσεις στην αναζήτηση εγγυήσεων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τρίτες χώρες σε όλες τις συμφωνίες που συνάπτει με αυτές. Η εισήγηση του κ. Howitt θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην ολομέλεια τον Απρίλιο.Η ΕΕ οφείλει να ξεπεράσει τη διγλωσσία που έχει χαρακτηρίσει τη στάση της σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μάθει από τα λάθη της και να επιβάλλει ξεκάθαρους κανόνες σε όλες τις συμφωνίες της με τρίτες χώρες επισημαίνει ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Richard Howitt στην πρόταση σύστασης του ΕΚ για την ετήσια έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης. Η πρότασή του συζητήθηκε στις 21 Μαρτίου και ο κ. Howitt δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να παραμερισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα  λόγω οικονομικών συμφερόντων;

Ποτέ δεν ήταν εύκολο να υπερασπισθείς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε και θεωρήθηκε ποτέ ότι θα ήταν εύκολο. Όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορούν να υπερασπισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ελλείψει μέσων, η απάντησή μας είναι ότι πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα που δεν έχουν σχέση με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Αν αυτό ισχύει για τις αναπτυσσόμενες χώρες τότε πρέπει σίγουρα να ισχύει και για μας εδώ.

 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λέμε και σε αυτό που είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να κάνουμε.

Richard howitt

 
Στην σύστασή σας ζητάτε πιο συστηματική προσέγγιση με συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια για κάθε μία χώρα. Πώς βλέπετε να λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λέμε και σε αυτό που είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να κάνουμε. Ασκώ έντονη κριτική στην έκθεσή μου στο γεγονός ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν Βρετανία και Γαλλία αρχίσουν να βομβαρδίζουν τη Λιβύη, η ΕΕ ακόμα διαπραγματευόταν ενισχυμένη εμπορική συμφωνία με τον Καντάφι.

Πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας, όχι μόνο από την περίπτωση της Λιβύης αλλά και γενικότερα από την καλλιέργεια στενών σχέσεων με δικτατορικά καθεστώτα σε πολλές και διάφορες χώρες. αντί να νίπτουμε τα χείρας μας για περασμένες αποτυχίες πρέπει να δημιουργήσουμε σύστημα δεικτών και κριτηρίων για να μπορούμε να μετρήσουμε αντικειμενικά και με ακρίβεια τις επιδόσεις κάθε χώρας πριν υπογράψουμε συμφωνίες μαζί της. Αν το κάνουμε αυτό, λάθη σαν εκείνο της Λιβύης δεν θα επαναληφθούν.

Ποιό ρόλο βλέπετε να διαδραματίζει το ΕΚ στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Είναι πολύ εύκολο να επικρίνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο για διγλωσσία όμως είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κι εμείς εδώ στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν ορισμένοι εδώ που δηλώνουν ότι τα εμπορικά και οικονομικά οφέλη είναι σημαντικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που επίσης θεωρώ διγλωσσία. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και ελπίζω ότι αυτό το πετυχαίνω στη σύστασή μου.

Η Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία ως κοινοβούλιο να παρέμβουμε καθώς δεν είναι συχνές οι περιπτώσεις εξέτασης της πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η δημιουργία Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάτι στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει η Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Catherine Ashton. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που το ΕΚ διαδραματίζει τόσο εποικοδομητικό ρόλο. Στο μέλλον, όλοι θα λένε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έγιναν προτεραιότητα λόγω της δουλειάς που κάνουμε εδώ φέτος.

 

http://www.europarl.europa.eu/news

Διαβάστε Επίσης  Πρακτική Άσκηση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Be the first to comment on "Η ΕΕ οφείλει να μάθει από τα λάθη της"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!