Πολιτικές καταπολέμησης ανισοτήτων υγείας στην Ισπανία

 

Ντούνης Ανδρέας

Στην Ισπανία πολλές Αυτόνομες Κοινότητες παρέχουν πλήρη και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για βρέφη και παιδιά. Παρόλα αυτά, η οδοντιατρική φροντίδα για τον ενήλικο πληθυσμό καλύπτεται και παρέχεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας περιορίζονται στη διάγνωση και την εξαγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δυνατότητα πληρωμής υπηρεσιών καθορίζει την πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, ορισμένες Αυτόνομες Κοινότητες έχουν δημιουργήσει Ειδικευμένες Υπηρεσίες Υψηλής Ανάλυσης (High Resolution Specialist Services) με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία. Τα συγκεκριμένα κέντρα προσανατολίζονται στην επίτευξη της μέγιστης διαγνωστικής ανάλυσης στον ελάχιστο δυνατό χρόνο με σκοπό την εξυπηρέτηση και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

Ακόμη τα συγκεκριμένα Κέντρα διαθέτουν μονάδες επειγόντων περιστατικών, αποκατάστασης και σε συγκεκριμένες περιπτώσες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο σκοπός είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των κατοίκων σε μία συνεκτική και υψηλής ποιότητας υπηρεσία υγειονομικής φροντίδας σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 λεπτών. Το συγκεκριμένο μοντέλο παροχής υπηρεσιών επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα των λιστών αναμονής, να βελτιώσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες για τα άτομα που διαμένουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να μειώσει τα ολοένα και αυξανόμενα κόστη της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Εν συνόλω, οι προσπάθειες για την μείωση των λιστών αναμονής συμπεριελάμβαναν μία δέσμη μέτρων όπως της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, την υιοθέτηση στόχων μέγιστης αποτελεσματικότητας, την «χρήση» του ιδιωτικού τομέα καθώς και οικονομικά κίνητρα που σχετίζονταν με την μείωση στους μέσους χρόνους αναμονής.

Στην χώρα της Ισπανίας υφίσταται έντονη ανησυχία σχετικά με την προσέγγιση της έννοιας της υγείας και των ανισοτήτων υγείας κατα φύλο. Έννοιες όπως η «φυλο-κεντρική ιατρική» (genderbasedmedicine) και η αποκρισιμότητα κατα φύλο ενσωματώνονται στις γενικές στρατηγικές υγείας. Τα περισσότερα Υγειονομικά Σχέδια των Αυτόνομων Κοινοτήτων συμπεριλαμβάνουν την προσέγγιση της υγείας κατα φύλο εστιάζοντας στην ανάγκη την επέκταση της έρευνας στο θέμα των ανισοτήτων στην υγεία με βάση το φύλο.

Η Ισπανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα εύρος μακροσκελών στρατηγικών, όπως την Στρατηγική για τον Καρκίνο και την Στρατηγική για τον Διαβήτη, καθώς και προγραμμάτων που έχουν καταστήσει δυνατή την καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και στην πληροφόρηση σχετικά με θέματα που άπτονται της υγειονομικής φροντίδας, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα «υγειονομικών γνώσεων» με την έννοια της παροχής ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την ύπαρξη και την παραπομπή στις διαθέσιμες υπηρεσίες.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η διαχείριση της επιδημικής κρίσης covid-19 στους προσφυγικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα | Κριτική ανάλυση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!