Περισσότεροι άνεργοι παγκοσμίως από κάθε άλλη φορά στην ιστορία

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας 

Νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται να αποδείξει ότι το φαινόμενο της ανεργίας έχει λάβει παγκοσμίως εκρηκτικές διαστάσεις: ο αριθμός των άνεργων ατόμων ανά την υφήλιο ξεπερνά σε απόλυτους αριθμούς τα 197 εκατομμύρια – ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης World of Work 2012 ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 28 εκατομμύρια άτομα μέσα στην πενταετία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: 197 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται πλέον εκτός της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις.

Επιπρόσθετα στοιχεία για την παγκόσμια ανεργία παρέχει και έκθεση των Ηνωμένων Εθνών: για το 2012 υπολογίστηκε ότι το έξι τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι άνεργο με τους νέους – ειδικότερα κάτω των 24 ετών – να επηρεάζονται εντονότερα από όλες τις ηλικιακές ομάδες με ποσοστό 13%. Ακόμη, το 35% του συνόλου των ανέργων νεαρής ηλικίας στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες παραμένουν άνεργοι για έξι μήνες ή και περισσότερο , ένα ποσοστό αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2007 (28,5%).

Και οι προβλέψεις δεν φαίνονται «ευοίωνες»: η Δ.Ο.Ε προβλέπει ότι για το έτος 2013 ακόμη 5,1 εκατομμύρια άτομα θα είναι άνεργα με τον απόλυτο αριθμό των ανέργων να φτάνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης στα 202 εκατομμύρια άτομα.

H Έκθεση αναφέρει στα εισαγωγικά της σημεία μία πολύ βασική διαπίστωση: η παγκόσμια εργασιακή κρίση έχει πλέον εισέλθει σε μία νέα περισσότερο δομική φάση.

Το φαινόμενο δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως μία φυσιολογική επιβράδυνση της απασχόλησης. Οι ανισορροπίες των αγορών εργασίας καθίστανται ολοένα και πιο δομικές και ως εκ τούτου πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθούν. Ορισμένες ομάδες του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εάν υπάρξει σημαντική οικονομική ανάκαμψη (και δημιουργία θέσεων εργασίας) οι μακροχρόνια άνεργοι δεν θα μπορούν να βρούν νέα εργασία.

————————-

Πηγές:

1) http://www.presstv.ir/detail/2013/01/23/285149/world-unemployment-hits-all-time-high/

2) International Labour Organization, “World of Work Report 2012: Better Jobs for a Better Economy”

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!