Η.Π.Α και ιδιωτικές φυλακές – Η στυγνή «σωφρονιστική» εκμετάλλευση

Ντούνης Ανδρέας – Το σωφρονιστικό σύστημα των Η.Π.Α παρουσιάζει πλέον εκρηκτικούς ρυθμούς «πληρότητας»: η δομή και ο σκοπός λειτουργίας των ιδιωτικών φυλακών αποτελεί, όπως φαίνεται, μία πολύ σημαντική αιτία για την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά αποκλειστικά η αύξηση του φαινομένου της εγκληματικότητας …

Η ποινική πολιτική εξυπηρετεί ξεκάθαρα τους σκοπούς των «σωφρονιστικών επιχειρήσεων»: σύμφωνα με δημοσίευμα της guardian τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές στους νόμους επιβολής ποινών έχουν οδηγήσει σε μία τεράστια άνοδο του πληθυσμού των κρατουμένων στη χώρα, και το πλέον εκπληκτικό είναι ότι τα ιδιωτικά σωφρονιστικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται κατά ένα μεγάλο μέρος από την φορολόγηση των Αμερικανών πολιτών, με τους πόρους των πολιτειών να κατευθύνονται ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της διόγκωσης των δεικτών εγκλεισμού των πολιτών τους παρά σε κοινωνικά προγράμματα ή σε εξειδικευμένα προγράμματα κατά της φτώχειας.

Τα στελέχη και τα λόμπι προώθησης της λειτουργίας των ιδιωτικών φυλακών στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στη θεωρία της χαμηλότερης επιβάρυνσης των φορολογούμενων μέσω της ιδιωτικής ρύθμισης των φυλακών. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της Arizona Republic, η πραγματικότητα έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές φυλακές στην Πολιτεία Grand Canyon έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής περισσότερα χρήματα στους φορολογούμενους με όρους αναλογίας ανά κρατούμενο από ότι τα δημόσια σωφρονιστικά ιδρύματα.

Οι δύο λέξεις (ιδιωτική φυλακή) εκ προοιμίου εκφράζουν μία τεράστια αντίφαση και μία πηγή προβληματισμού ακόμη και για τους ακτιβιστές και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς είναι δυνατόν να εφαρμόζεται και να ρυθμίζεται η σωφρονιστική πολιτική μίας χώρας – ακόμη και εν μέρει – υπό την ιδιωτική σφαίρα (με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος); Τα αποτελέσματα αυτής της ασύμβατης σύζευξης θα παρουσιαστούν με μερικά, έστω, στοιχεία που θα ακολουθήσουν:

Το 2010, δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές σωφρονιστικές επιχειρήσεις (private prison companies) η GEO Group, Inc και η Αμερικανική Ένωση Σωφρονισμού (Corrections Corporation of America (CCA) κατάφεραν από κοινού να αποκτήσουν κέρδη ύψους 4 δις δολαρίων. Οι αντίστοιχοι διευθύνοντες σύμβουλοι οι George Zoley και Damon Hininger, κατάφεραν να αποκομίσουν αρκετά παραπάνω χρήματα από 3 εκατομμύρια δολάρια για το έτος 2010.

Δύο σημαντικές στρατηγικές διατηρούν αυτό το απάνθρωπο σύστημα σε λειτουργία: ο εγκλεισμός ανήλικων παραβατών για πταίσματα (minor offences) αλλά και η εργασία των κρατουμένων στις ιδιωτικές φυλακές – η πρώτη στρατηγική εξασφαλίζει τους αυξημένους δείκτες κρατουμένων στις εκάστοτε κοινωνίες των Πολιτειών υπό το πλέγμα του απάνθρωπου μανατζερίστικο motto της επίτευξης στόχων («παραγωγικότητα μέσω πληρότητας») και η δεύτερη εξασφαλίζει τα υπερκέρδη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις σωφρονισμού και λειτουργεί ίσως και μία πηγή επέκταση της πολιτικής τους επιρροής  – μία νέα μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης; Όχι απλά!! Είναι η πλήρης κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων…

Οι ιδιωτικές φυλακές καταφέρνουν να κερδίζουν αστρονομικά ποσά μέσω του contracting των εργαζόμενων κρατούμενων για λογαριασμό τεράστιων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Το αμερικανικό νεοφιλελεύθερο όνειρο ιδιωτικοποιεί τον σωφρονισμό και καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και κοινωνίες..

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Russia Today που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, οι ιδιωτικές φυλακές της Αμερικής έχουν μετατραπεί σε μία κινεζικού τύπου γραμμή παραγωγής και κατασκευών.. Ακόμη πιο εξωφρενικό: οι ιδιωτικές φυλακές διαφημίζονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν και προσπαθούν να επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο τις συνεργασίες τους με τις ιδιωτικές εταιρίες….

“Είναι μία τέλεια ιδέα… Εργάτες που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν απουσιάζουν ποτέ, και είναι πάντα πρόθυμοι να εργαστούν“… Microsoft, Starbucks, Victoria’s Secret: μία μικρή λίστα εταιριών που συνεργάζονται με τις φυλακές οι οποίες τους παρέχουν υπηρεσίες επεξεργασία προϊόντων μέσω της στυγνής εκμετάλλευσης των κρατουμένων…

Η νέα εργατική τάξη γεννιέται.. Στην Αμερική οι κρατούμενοι έχουν μειωμένα δικαιώματα, δεν δύνανται να απουσιάσουν «είναι πάντα πρόθυμοι να εργαστούν» (πρόθυμοι ή αναγκασμένοι – θα το εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο)…

Ιδιωτικές φυλακές – Ο κολασμός της παραβατικότητας στο όνομα του υπερκέρδους των πολυεθνικών και των σωφρονιστικών “golden boys”….

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2020 | "Χτίζοντας την ανθεκτικότητα των αγροτισσών την εποχή του Covid-19"

 

Κράτα το

Be the first to comment on "Η.Π.Α και ιδιωτικές φυλακές – Η στυγνή «σωφρονιστική» εκμετάλλευση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!