O καθηγητής οικονομικών Ha-Joon Chang του Πανεπιστημίου Cambridge, ανέφερε σε άρθρο του στην αγγλική εφημερίδα The Guardian πως η ρητορική των τεμπέληδων λαών αποτελεί μια “χρήσιμη” κατασκευή .. έναν μύθο.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής, η “εικόνα” των τεμπέληδων χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία) περιστρέφει το όλο θέμα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη σε μια ηθική ιστορία (σημείωση: ίσως σε μία ηθικά κατώτερη οικονομική τάξη) η οποία εξυπηρετεί τους πλούσιους και ισχυρούς αποσπώντας έτσι την προσοχή των ανθρώπων μακριά απο όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα που δημιουργούν περισσότερη φτώχεια και ανισότητα.
“Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των φορολογικών εσόδων μετά τη χρηματοδότηση που προκαλείται από την ύφεση, παρά στην αύξηση των δαπανών της κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι, η επίθεση στους φτωχούς και στο κράτος πρόνοιας δεν πρόκειται να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία των ελλειμμάτων.”
Η σύγκριση χωρών όσον αφορά τις ώρες εργασίας, υπογραμμίζει πολύ καθαρά πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και όχι στην τεμπελιά, συνεχίζει ο Ha-Joon Chang στο άρθρο του. “Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι άνθρωποι στην Ελλάδα, εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες το 2011 – ελάχιστα κάτω από τη δήθεν εργασιομανή Νότια Κορέα (2.090 ώρες). Κατά το ίδιο έτος, οι Γερμανοί εργάστηκαν μόνο κατά 70% για το ίδιο διάστημα (1.413 ώρες), ενώ η Ολλανδία ήταν επίσημα το “πιο τεμπέλικο” έθνος στον κόσμο, με μόνο 1.379 ώρες εργασίας ανά έτος.“
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που καθοδηγείται απο τη δύναμη των χρημάτων, συνετέλεσαν στην απορρύθμιση της οικονομικής αγοράς, της αγοράς εργασίας, στις κραυγαλέες φοροαπαλλαγές των πλουσίων και γενικώς στην ανακατασκευή των κανόνων προς όφελος των συμφερόντων.
Η ουσία κρύβεται στην πρόταση του καθηγητή, πως γίνονται δηλαδή σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία φαινομενικά ίσων κοινωνιών αλλά εν ουσία θεμελιωδώς άδικων.
Πηγή: guardian.co.uk
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.