Έκθεση World Economic Forum 2012 για τις παγκόσμιες έμφυλες ανισότητες: Στην 82η θέση η Ελλάδα

Απόδοση στα Ελληνικά – Ντούνης Ανδρέας:

Nέα Υόρκη, 24 Οκτωβρίου 2012 – Η έβδομη ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για το Έμφυλο Χάσμα 2012 που εκπονείται από το World Economic Forum (Global Gender Gap Report 2012) κατατάσσει τις Σκανδιναβικές χώρες στις πρώτες θέσεις, με την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να μειώνουν το έμφυλο χάσμα σε ποσοστό άνω του 80%. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, για ορισμένες χώρες απαιτείται να μειωθεί το έμφυλο χάσμα κατά περίπου 50%, ενώ περισσότερες από τις μισές χώρες από αυτές που βρίσκονται στο κάτω άκρο της κατάταξης δεν κατάφεραν να μειώσουν το έμφυλο χάσμα περισσότερο από 5% τα τελευταία επτά έτη.

Η Έκθεση Global Gender Gap κατατάσσει τις χώρες βάσει της ικανότητάς τους να μειώσουν το έμφυλο χάσμα σε τέσσερεις τομείς-“κλειδιά”: στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην πολιτική συμμετοχή και την οικονομική ισότητα. Στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, παρότι σημαντικότατα χάσματα επιμένουν σε ορισμένες χώρες όπως το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Υεμένη και το Μπενίν, η παγκόσμια αποτύπωση στα έμφυλα υγειονομικά χάσματα και στα έμφυλα εκπαιδευτικά χάσματα είναι πολύ ενθαρρυντική: 96% και 93% αντίστοιχα για τις 135 χώρες που μετρήθηκαν. 

Πίνακας – Οι 20 χώρες με τις καλύτερες “επιδόσεις” στο πεδίο των έμφυλων ανισοτήτων

Εν συγκρίσει με την θετική εικόνα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευση, το παγκόσμιο έμφυλο οικονομικό χάσμα έχει κλείσει κατά 60%, με το παγκόσμιο έμφυλο χάσμα πολιτικής συμμετοχής να έχει κλείσει μόλις κατά 20%.

Περιφερειακή Ανάλυση 

Η Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα με τις 10 χώρες με την καλύτερη επίδοση στο πεδίο των έμφυλων χασμάτων. Η Ισλανδία κατέχει την πρώτη θέση τόσο στο δείκτη εκπαιδευτικής πρόσβασης όσο και πολιτικής συμμετοχής και ενδυνάμωσης, ακολουθούμενη από την Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία αντιστοίχως. Ακολουθούν η Δανία (7η θέση) η Ελβετία (10) ενώ η Ιταλία με την Ελλάδα βρίσκονται στην 82η θέση παγκοσμίως, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το υποτυπώδες κράτος πρόνοιας ενισχύουν σημαντικά και παγιώνουν τις έμφυλες ανισότητες (σ.τ.μτφ)

Για την καλύτερη απεικόνιση της περιφερειακής ανάλυσης σε όρους παγκόσμιων “θέσεων” μπορείτε να δείτε τον ακόλουθο χάρτη:

 

Διαβάστε Επίσης  Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης / συμβουλευτικής απασχόλησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

weforum.org

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!