Έκρηξη της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα: 3 στα 10 παιδιά απειλούνται από τη φτώχεια

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Caritas για την αποτίμηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και ύφεσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην χώρα μας λαμβάνει πλέον πρωτοφανείς διαστάσεις: Το 30,4% των ατόμων ηλικίας έως 18 ετών απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας με τον αντίστοιχο μέσο όρο για την Ε.Ε. να φτάνει στο 27%. Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις συνέπειες της ύφεσης εμμένουν, δυστυχώς: το 50,2% !!! των παιδιών με γονείς χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης απειλείται από την έλλειψη των απαραίτητων χρηματικών πόρων για τα παιδιά γονέων με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό φτάνει στο 28,7% και μόλις 7,9% για τα παιδιά με γονείς που ολοκλήρωσαν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης…

Τα διαθέσιμα στοιχεία του 2011 έκαναν λόγο για ένα απαράδεκτο ποσοστό πολλαπλής αποστέρησης των παιδιών: το 30% των παιδιών ζούσαν με γονείς που ήταν άνεργοι ή είχαν ένα πολύ χαμηλό εισόδημα, χωρίς θέρμανση, και με διατροφή που δεν συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεϊνες.

“Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα”, δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Τα παιδιά θεωρείται ότι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αν ζουν σε οικογένειες με διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος (εισοδηματική αποστέρηση) και με γονείς που έχουν περιορισμένη ή καθόλου απασχόληση ή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους ίδιους και στα παιδιά τους πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες, σε θέρμανση και σε ρουχισμό.

Με τέτοια δεδομένα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αναιρείται παντελώς η προοπτική της κοινωνικής και επαγγελματικής κινητικότητας, καθώς το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας συμπλέει συχνά με εκείνο της σχολικής διαρροής και της μετέπειτα δυσκολίας εύρεσης και διατήρησης θέσης εργασίας..

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!