Η εσωστρέφεια απο την Susan Cain

Ελένη Τομπέα-Η Αμερικανίδα Susan Cain, πρώην δικηγόρος και νυν συγγραφέας και λέκτορας “αντιτάσσεται” στη σημερινή Δυτική κουλτούρα που προάγει μονάχα την εξωστρέφεια ως μοναδική ικανότητα μιας δυναμικής προσωπικότητας.

Οι κοινωνίες του σήμερα όπως αναφέρει η ίδια στην ομιλίας της, είναι φτιαγμένες για τους εξωστρεφείς ανθρώπους και συνάμα καθοδηγούν όλους στο να απαρνηθούν τον χαρακτήρα τους και να προσαρμοστούν σε ένα κλισέ μοντέλο που οδηγεί στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Σχολεία και εργασιακοί χώροι προσαρμόζονται σε αυτό το μοντέλο, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για ατομική ελευθερία και περισυλλογή. Επιπρόσθετα, η “διαφορετικότητα” ενός εσωστρεφούς ατόμου αντιμετωπίζεται με μια μάλλον αρνητική στάση, παρερμηνεύεται και πολλές φορές θεωρείται έως και προβληματική.

Η ίδια, στην ομιλία που θα παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο, αναφέρει αρκετές φορές προς αποφυγή παρεξηγήσεων των λεγομένων της, πως δεν τάσσεται κατά της ομαδικότητας και της συνεργασίας, παρά επισημαίνει πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει το “χώρο” και το “χρόνο” του στο κατάλληλο περιβάλλον και στα ερεθίσματα που είναι ιδανικά για εκείνον ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να “ξεδιπλώνει” τις ικανότητες του.

Ο τίτλος του βιβλίου της Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, δεν είναι δογματικός αλλά μας οδηγεί να σκεφτούμε πως ίσως έφτασε η ώρα της σιγής και της σκέψης σε έναν κόσμο που “μιλά” ασταμάτητα.

 

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο και Εκπαιδευτικό Υλικό Β'βάθμιας Εκπαίδευσης για το Trafficking

socialpolicy.gr

Κράτα το

Be the first to comment on "Η εσωστρέφεια απο την Susan Cain"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!