Η θεωρία της δυναμικής κοινωνικής επίδρασης (Dynamic Social Impact Theory – DSIT) του Latane συσχετίζει γνωστικές, διαπροσωπικές, πολιτισμικές και κοινωνικές διεργασίες. Στόχος της είναι να εξηγήσει μια σειρά από κοινωνικά φαινόμενα όπως η δημιουργία, η διατήρηση, η κατασκευή και η μετατροπή στάσεων και πεποιθήσεων. Η συγκεκριμένη θεωρία είναι ιδιαίτερα σημαντική στο βαθμό που μας δίνει μια καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργεί μια κοινωνία υπό μορφή νευρωνικού δικτύου έχοντας ως χαρακτηριστικά την αλληλεπίδραση, την γειτνίαση, την απόσταση, την μη-γραμμικότητα και την επικοινωνία.
Η κοινωνική δομή όπως την αντιλαμβάνεται ο Latane είναι αποτέλεσμα ατόμων τα οποία έχουν διαφορετική ικανότητα στο βαθμό που το ένα επηρεάζει το άλλο και τα οποία αλληλεπιδρούν με μια δυναμική, αμοιβαία και αναδραστική διαδικασία. Ο πολιτισμός αναδύεται από το ατομικό βίωμα και την καθημερινή αλληλεπίδραση. Η κοινωνία είναι ένα περίπλοκο σύστημα που αυτό-οργανώνεται και αποτελείται από αλληλεπιδρώντα άτομα που το καθένα υπακούει σε απλούς κανόνες κοινωνικής επίδρασης. Επίσης ο Latane ισχυρίζεται πως τα κοινωνικά συστήματα δεν κινδυνεύουν από τις δυνητικές αναρίθμητες κοινωνικές επαφές γιατί σύμφωνα με την θεωρία του η κοινωνική επίδραση είναι ανάλογη μιας πολλαπλασιαστικής συνάρτησης της δύναμης, της αμεσότητας και του αριθμού των πηγών.
Πηγή: Μπετινα Νταβου: “Οι διεργασίες της σκέψης στην εποχή της πληροφορίας” Θέματα γνωστικής ψυχολογίας και επικοινωνίας, , εκδόσεις Παπαζήση
socialpolicy.gr