Οι συνέπειες της υπερχρέωσης στα φτωχά νοικοκυριά

Ντούνης Ανδρέας 

Ολόκληρες οικογένειες επηρεάζονται από την υπερχρέωση και την φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Οι συνέπειες είναι η απώλεια της αυτοπεποίθησης, το αίσθημα ενοχής , και τα ενισχυμένα αισθήματα άγχους και απόγνωσης. Η υπερχρέωση επηρεάζει ξεκάθαρα τις ανθρώπινες δυνατότητες, σύμφωνα με την αντίληψη του Amartya Sen (1985), και τις ικανότητες των ατόμων. Επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία , το κοινωνικό κεφάλαιο (κοινωνικές επαφές και κοινωνική συμμετοχή ) και το ανθρώπινο κεφάλαιο ( εκπαίδευση και εμπειρία ). Έτσι η υπερχρέωση μπορεί να οδηγήσει σε πέντε διαφορετικούς τρόπους
αποκλεισμού:

α.) Στον αποκλεισμό από πηγές πρόσβασης σε πληροφορίες και οικονομικές υπηρεσίες π.χ. με την άρνηση ενός τραπεζικού δανείου

β.) Στον αποκλεισμό που οφείλεται στις τιμές , όταν τα άτομα έχουν πρόσβαση μόνο σε οικονομικά προϊόντα τα οποία έχουν τιμή ανώτερη από αυτήν που μπορούν να αγοράσουν.

γ.) Στον αποκλεισμό λόγω της κατάστασης όταν οι καταστάσεις που συνδέονται με τα οικονομικά προϊόντα τα συνιστούν ακατάλληλα για τις ανάγκες των ατόμων με χρέη.

δ.) Ο αποκλεισμός που οφείλεται στα ίδια τα υπερχρεωμένα άτομα όταν τα άτομα αποσύρονται από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας του φόβου, της ντροπής , της απογοήτευσης ή του αισθήματος παραίτησης.

ε.) Στον κοινωνικό αποκλεισμό όταν τα άτομα αποκλείονται από την κοινωνική ζωή εξαιτίας νομικών ενεργειών των πιστωτών (π.χ. υποχρέωση έξωσης)
(Dieter Korczak, 2004).

—> Η υπερχρέωση μπορεί να οδηγήσει τα φτωχά νοικοκυριά στον αποκλεισμό από επίσημες πηγές πίστωσης.
(Patrick Bolton – Howard Rosenthal, 4/2005).

Προκαλεί μία περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνική τους κατάσταση και στο επίπεδο υγείας τους. Συντελεί στην δημιουργία μορφών κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Τέλος , μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης, όταν τα φτωχά νοικοκυριά και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι φτωχοί αναγκάζονται να συνάπτουν όλο και περισσότερα δάνεια για να αποπληρώσουν προηγούμενα ανεξόφλητα δάνεια.

Διαβάστε Επίσης  Doing What Matters in Times of Stress: Εικονογραφημένος Οδηγός του Π.Ο.Υ. για τη διαχείριση του στρες σε αντιξοότητες

Be the first to comment on "Οι συνέπειες της υπερχρέωσης στα φτωχά νοικοκυριά"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!