Εμμένουν οι φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον, διαμαρτυρόμενοι για την ένσταση των Ρεπουμπλικανών της Αλαμπάμα σχετικά με τη νέα ρύθμιση του Νόμου περί Δικαιωμάτων Ψήφου (Voting Rights Act). O Νόμος περί Δικαιώματος Ψήφου εν ουσία “ακυρώνει” την πρόθεση επανακύρωσης φυλετικών διακρίσεων ως προς το δικαίωμα ψήφου σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α
Όπως δήλωσε η Linda Sarsour, διευθύντρια του Αραβικο-Αμερικανικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, που βρισκόταν εκεί: ” Το πλήθος, που πρέπει να είναι περίπου 500 άνθρωποι, αποτελείται από Αφρο-Αμερικανούς, λευκούς, Ασιάτες και Ισπανούς, καθώς και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και πολλούς ηλικιωμένους. Πολλοί απο αυτούς ανέφεραν ότι υπήρχε μια εποχή που δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου και τώρα ανησυχούν ότι ενδεχομένως να είναι μια ακόμη φορά που πρόκειται να αγωνιστούν για κάτι που έχουν ήδη πολεμήσει στη δεκαετία του ‘ 60″.
Μια κομητεία της Αλαμπάμα αμφισβητεί το άρθρο 5 του Νόμου περί Δικαιωμάτων Ψήφου, που προβλέπει ότι πολιτείες με ιστορικό φυλετικών διακρίσεων θα πρέπει να συμβουλευτούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν από την πραγματοποίηση αλλαγών σε εκλογικούς νόμους ή διαδικασίες, μέσω μιάς συγκεκριμένης διαδικασίας που είναι γνωστή ως “pre-clearance.” Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αλαμπάμα τώρα υποστηρίζουν ότι ο νόμος ισοδυναμεί με την παραβίαση των διατάξεων για τα δικαιώματα των λευκών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο δικαστής Antonin Scalia κατονόμασε τις διαδικασίες αντίστασης στην αλλαγή της διάταξης περί δικαιώματος ψήφου “ως μία προσπάθεια διαιώνισης της φυλετικής επικυριαρχίας” , συνέπεια του φόβου των Ανώτατων Δικαστικών για την υπερψήφιση ενός νόμους που καταργεί τις φυλετικές διακρίσεις.
Εννέα πολιτείες είναι πλέον δέσμιες του κανονισμού “pre-clearance”: , η Georgia, η Αλαμπάμα, το Τέξας, η Αλάσκα, η Αριζόνα,η Λουιζιάνα, η πολιτεία του Μισισσιπή, η Νότια Καρολίνα, η Virginia, καθώς και ορισμένα μέρη άλλων πολιτειών.
rawstory.com
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.