Η δια βίου εργασία και η δια βίου μάθηση: έννοιες στον νεοφιλελευθερισμό

Ντούνης Ανδρέας

– Η έννοια της δια βίου μάθησης αντιπαρατίθεται στην έννοια της δια βίου εργασίας. Η διεργασία μετατόπισης βρίσκεται εν εξελίξει. Η δια βίου εργασία αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για όσους ασκούσαν την εργασία με την προϋπόθεση της παροχής ασφάλειας και σταθερότητας, και της διάρκειας στον χρόνο για τα εργαζόμενα άτομα. Η έννοια της δια βίου μάθησης, στο πλαίσιο της ασφάλειας, προϋποθέτει την ατομική ευθύνη. Εν ουσία, καταργεί τα γνωσιακά πλαίσια και την ασφάλεια της δια βίου εργασίας. Η έννοια της εργασίας και της γνώσης μετατρέπονται σε εξειδίκευση και δεξιότητες, καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης των γνώσεων ως μέσο προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς.

Η δια βίου μάθηση εμπεριέχει σαφώς την λογική της ατομικής ευθύνης για την επανακατάρτιση του γνωσιακού υλικού μέσα από την ανάγκη διαβίωσης.

Ενοχοποίηση των ατόμων

Η λογική της δια βίου μάθησης εμπεριέχει έντονα χαρακτηριστικά ηθικού χαρακτήρα – είναι μία πολιτική επιλογή που ενοχοποιεί τα άτομα για την μη “συμμόρφωσή” τους. Η αυτοενοχοποίηση αποτελεί μία βιοπολιτική *όπως εκφράστηκε μέσα από το έργο του Φουκώ – της οποίας στόχος είναι η πανοπτική πολιτική της αυτοπειθάρχησης του ατόμου μέσω της άσκησης συνεχούς ελέγχου.

Διαβάστε Επίσης  Η Επιτροπή παρουσιάζει το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!