Ντούνης Ανδρέας
– Η έννοια της δια βίου μάθησης αντιπαρατίθεται στην έννοια της δια βίου εργασίας. Η διεργασία μετατόπισης βρίσκεται εν εξελίξει. Η δια βίου εργασία αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για όσους ασκούσαν την εργασία με την προϋπόθεση της παροχής ασφάλειας και σταθερότητας, και της διάρκειας στον χρόνο για τα εργαζόμενα άτομα. Η έννοια της δια βίου μάθησης, στο πλαίσιο της ασφάλειας, προϋποθέτει την ατομική ευθύνη. Εν ουσία, καταργεί τα γνωσιακά πλαίσια και την ασφάλεια της δια βίου εργασίας. Η έννοια της εργασίας και της γνώσης μετατρέπονται σε εξειδίκευση και δεξιότητες, καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης των γνώσεων ως μέσο προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς.
Η δια βίου μάθηση εμπεριέχει σαφώς την λογική της ατομικής ευθύνης για την επανακατάρτιση του γνωσιακού υλικού μέσα από την ανάγκη διαβίωσης.
Ενοχοποίηση των ατόμων
Η λογική της δια βίου μάθησης εμπεριέχει έντονα χαρακτηριστικά ηθικού χαρακτήρα – είναι μία πολιτική επιλογή που ενοχοποιεί τα άτομα για την μη “συμμόρφωσή” τους. Η αυτοενοχοποίηση αποτελεί μία βιοπολιτική *όπως εκφράστηκε μέσα από το έργο του Φουκώ – της οποίας στόχος είναι η πανοπτική πολιτική της αυτοπειθάρχησης του ατόμου μέσω της άσκησης συνεχούς ελέγχου.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.