Ο Κώστας Λαπαβίτσας συνομίλησε με τον Σπύρο Μάλλη, στην τηλεοπτική εκπομπή Κυριακή Με Δράση, στον ΣΚΑΙ, για το θέμα της Κύπρου (24.03.2013).
Τα κύρια σημεία της πολύ ενδιαφέρουσας τοποθέτησής του: “Δεν μπορεί η Κύπρος να σώσει τις αποτυχημένες τράπεζες μέσω ενός προγράμματος που καταστρέφει την εθνική της οικονομία.” Η τραπεζική κρίση της Κύπρου οφείλεται καθ΄ολοκληρία στην Τρόικα. Βεβαίως υπήρξε μεγάλη έκθεση των τραπεζών, αλλά η κρίση οφείλεται κυρίως στην Τρόικα. […]
“Υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών και υπερχρέωση των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Είχαμε πιστωτική έκρηξη, αλλά οδηγήθηκε η Κύπρος σε οξύτατη τραπεζική κρίση, κυρίως λόγω της Ελλάδας, από αυτό που έκανε η Τρόικα στην Ελλάδα. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής: το δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι τόσο οξύ όσο εμφανίζεται. Η κύπρος έχει να αποπληρώσει το 2013 δάνεια περίπου 2,4 δις ευρώ, κρατικά και δάνεια ύψους ενός δις τον επόμενο χρόνο και τον μεθεπόμενο, δεν είναι πολύ μεγάλα τα ποσά αυτά και οφείλονται κυρίως στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι δηλ. καθόλου η ίδια κατάσταση με την Ελλάδα. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι οι τράπεζες. Ξεκινάμε από αυτό, και ρωτάω λοιπόν, τι μπορεί να γίνει; ακούω ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο από την καταστροφή που επιβάλλει στην Κύπρο η τρόϊκα. Αν είναι δυνατόν τα κράτη και τα έθνη να αποδέχονται μία πορεία που είναι αποδεδειγμένα καταστροφική..
Η εναλλακτική λύση είναι να μην δεχθεί η Κύπρος το πρόγραμμα της τρόικα, να μην υπογράψει και να μην το δεχθεί κακίν-κακώς … να αφήσει τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν – εφόσον οι τράπεζες φταίνε, οι τράπεζες να σηκώσουν το βάρος.. να τις θέσει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνει εκκαθάριση υπό όρους δημόσιου ελέγχου και δημόσιας ιδιοκτησίας – να πέσει το βάρος όντως εκεί που πρέπει.. να προστατευθεί η εγχώρια οικονομία, και να μπεί η οικονομία της Κύπρου σε άλλη βάση..Τα λεφτά υπάρχουν στις τράπεζες για να καλυφθούν οι καταθέτες. Το βάρος θα πέσει στους μεγάλους καταθέτες και σε όσους δάνειζαν στην Κύπρο με όρους εμπορικούς.Θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση των αποτυχημένων αυτών ιδιωτικών τραπεζών όπως έγινε στην Ισλανδία”