- Οι μέθοδοι κοινωνικής έρευνας ασκούν μία σημαντική επίδραση στους κοινωνικούς επιστήμονες όχι μόνο ως μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και ως μέλη της ευρύτερης κοινωνίας. Αρχικά οι έρευνες χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους κοινωνικούς επιστήμονες, αλλά η επεκτεινόμενη χρήση τους από τα Μ.Μ.Ε μπορεί να επηρεάσει σε αρκετά υπολογίσιμο βαθμό σημαντικές διαδικασίες, όπως η εκλογική, μετατρεπόμενες έτσι σε μία μορφή κοινωνικής “αναμόχλευσης” παρά απλώς μίας μεθόδου έρευνας.
- Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι αυτοί που διεξάγουν κοινωνικές έρευνες με την κατάλληλη μεθοδολογία, αλλά και αυτοί που επηρεάζονται από αυτές.
– Επιστημολογικά “ρεύματα” (συνοπτικά)-
Θετικισμός – Durkheim: Τα κοινωνικά φαινόμενα υπακούουν σε κοινωνικούς νόμους όπως τα φυσικά φαινόμενα υπακούουν σε φυσικούς νόμους -δημιουργία επιστημονικών νόμων.
Αντι-θετικισμός – Dilthey: Οι ανθρώπινες πράξεις είναι απρόβλεπτες και δεν μπορούν να σχηματίσουν γενικεύσεις για τα κοινωνικά φαινόμενα.
Max Weber: Οι μέθοδοι των φυσικών επιστημών είναι “νόμιμες” αλλά ανεπαρκείς για την επεξήγηση όλων των κοινωνικών φαινομένων. Verstehen—άμεση κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων από τον κοινωνικό ερευνητή ως πιθανό μέλος της ομάδας που ερευνάται (direct understanding).
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
1. Επιλογή του ερευνητικού προβλήματος και διατύπωση της υπόθεσης εργασίας
2. Δημιουργία/σχεδιασμός του ερευνητικού σχεδίου
3. Συλλογή των δεδομένων
4. Κωδικοποίηση και ανάλυση των δεδομένων
5. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων με σκοπό τον έλεγχο της υπόθεσης εργασίας
– Εν κατακλείδι: Η έρευνα αποτελεί ένα σύστημα αλληλοεξαρτώμενων και αλληλοσχετιζόμενων σταδίων-
Πηγή: Kenneth D. Bailey “Methods of Social Research”, 1994
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.