Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού: “Απρίλιος 2013-Μέρες Βιβλίου”

Η καμπάνια με σύνθημα «Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου» θα διαρκέσει ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο. Έχει ως αφετηρία  τη σύμπραξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων και ατόμων για την προώθηση της ανάγνωσης. Απευθύνεται σε παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν και  δράσεις που αγκαλιάζουν παιδιά και  γονείς.

Οι 26 φορείς που συμπράττουν έχουν ως στόχο  την ανάπτυξη ενός Δικτύου Ομάδων Ανάγνωσης σε ένα τριετές πρόγραμμα, που κάθε Απρίλιο θα στέλνει με την καμπάνια το μήνυμα σε όλους. Προσδοκία των φορέων, οι Ομάδες Ανάγνωσης να επεκταθούν  μέσα και έξω από το σχολείο και να δώσουν ζωή σε μικρές και μεγάλες κοινότητες αναγνωστών σε όλη τη χώρα.

Η δίκτυο απευθύνεται σε φορείς, ιδρύματα, σχολεία, γονείς και παιδιά που θεωρούν το βιβλίο και την ανάγνωση αναντικατάστατο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μέσο για την ανάπτυξη των παιδιών, ήδη από την πρώιμη ηλικία. Η δικτύωση αυτή  σημαίνει τον κοινό προβληματισμό και την  ανάληψη συνεργατικών  και αυτόνομων πρωτοβουλιών  με επίκεντρο το βιβλίο, τις πολλαπλές του χρήσεις, τις θεματικές του ενότητες, τις αναγνωστικές πρακτικές.

Επιθυμία αποτελεί η  δημιουργία πολλών και διαφορετικών ομάδων ανάγνωσης με πρωτοβουλία και έμπνευση των φορέων και των ατόμων που θα συνεργαστούν. Το «Δίκτυο  Ομάδων Ανάγνωσης»  θα λειτουργεί  στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα γιορτάζει με αφορμή την Ημέρα του Βιβλίου στις 2 Απριλίου,  θα ξετυλίγεται ολόκληρο τον Απρίλιο, θα συνεχίζει τους καλοκαιρινούς μήνες σε κατασκηνώσεις, βιβλιοθήκες και τους πιο ετερόκλιτους χώρους και το φθινόπωρο θα ανασυγκροτείται, ευρύτερο και δυνατότερο.

Η καμπάνια θα  αποτελεί σε ετήσια βάση μια γιορταστική συνάντηση  των Ομάδων Ανάγνωσης  για καλύτερη γνωριμία, ανταλλαγή εμπειριών, τροφοδότηση με νέες ιδέες και ευκαιρία συμπράξεων. Θα δίνει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάζονται από εκπαιδευτικούς και ερευνητές εργασίες, μελέτες και καλές πρακτικές που αφορούν τη σημασία της ανάγνωσης και τις δυνατότητες που προσφέρει στα παιδιά,  ώστε να συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα κείμενο ή μια προφορική αφήγηση, να αναζητούν και να οργανώνουν τις πηγές τους, να επιλέγουν  και να συγκρίνουν  πληροφορίες για ένα θέμα, να ακολουθούν το ενδιαφέρον τους από το ένα βιβλίο στο άλλο, να ανακαλύπτουν συγγένειες και διαφορές ανάμεσα στα κείμενα που διαβάζουν, να γράφουν εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις και επιθυμίες, να επικοινωνούν με άλλα παιδιά, να διερευνούν νέες πραγματικότητες, να δυναμώνουν και να εμπλουτίζουν τα ενδιαφέροντά τους, να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να κυνηγούν τα νοήματα που προσφέρει ο κόσμος των βιβλίων και να νιώθουν τη χαρά της ανάγνωσης ως απελευθέρωση απέναντι στην πιεστική καθημερινότητα  που τα περιβάλλει.

Η καμπάνια στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία μας, ότι με απλές δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε μαζί με τα παιδιά τη γνώση, την ψυχαγωγία και, πάνω απ’ όλα το δικαίωμα στην ανάγνωση και τις βιβλιοθήκες,  που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς.

Τα υλικά της καμπάνιας, αφίσα και έντυπο, είναι ελεύθερα και δωρεάν.  Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην καμπάνια μπορεί να τα τυπώσει και να τα διανείμει  δωρεάν, εντός και εκτός σχολείου, ενημερώνοντας απλά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με ένα απλό e-mail (diktio4@gmail.com) ή τηλεφώνημα στο 210.88.46.590 (9.30πμ-7.30μμ).

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων θα βρίσκετε τακτικά στην ιστοσελίδα  του  Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού www.ddp.org.gr,  καθώς και στην ιστοσελίδα  κάθε φορέα.

Για την πραγματοποίηση  της καμπάνιας «Απρίλης 2013-μέρες βιβλίου» συμπράττουν 26 φορείς της εκπαίδευσης, δημόσιοι οργανισμοί, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκδοτικοί οίκοι, σχολεία, πολιτιστικοί  φορείς, ενώσεις συγγραφέων, συγγραφείς,   μικροί και μεγάλοι φίλοι που αγαπούν τα βιβλία.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»  είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, με στόχο το σεβασμό και την προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην κοινωνία μας.

Δραστηριοποιείται από το 2000 και έχει αναπτύξει ως τώρα δράσεις και καμπάνιες σχετικά με:

-τη διάδοση και την τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

-την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για τους θεσμούς που τα προστατεύουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

-την υποστήριξη οικογενειών στα όρια της φτώχειας

-την κινητοποίηση για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων

-την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης

-την ενθάρρυνση για πρόσβαση στην εκπαίδευση εθνοτικών ή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων

-την παιδική εργασία

-την ανάδειξη των προβλημάτων των παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά μεταναστών, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά παλιννοστούντων, παιδιά που νοσηλεύονται, παιδιά έγκλειστα σε ιδρύματα ή σε φυλακές ανηλίκων

-την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σχετικά με κάθε μορφής βία, την προσβολή, την εγκατάλειψη, την παραμέληση, την κακοποίηση, την κακή μεταχείριση ή εκμετάλλευση των ανηλίκων

-τον περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της κατανάλωσης ουσιών από παιδιά

-το ασφαλές διαδίκτυο

Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και άλλες οργανώσεις και συλλόγους στη χώρα μας και στην Ευρώπη, οργανώνει μαθητικούς διαγωνισμούς, πραγματοποιεί εκδόσεις, βραβεύει μαθητές για τις πρωτοβουλίες τους, υποστηρίζει υλικά και ηθικά ευάλωτες ομάδες ανηλίκων και τις οικογένειές τους, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, εκπαιδεύει εθελοντικές ομάδες, προωθεί δράσεις κοινωνικοποίησης.

Οι πόροι του «Δικτύου» προέρχονται αποκλειστικά από τις συμμετοχές και τις χορηγίες των μελών και φίλων, καθώς και από ευγενικές χειρονομίες κοινωνικής ευαισθησίας.

www.ddp.org.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Η διαδικασία της Μπολόνια και ο Ευρωπαϊκός Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Be the first to comment on "Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού: “Απρίλιος 2013-Μέρες Βιβλίου”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!