Στο 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) αναφέρθηκαν στοιχεία τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα πλέον την απομάκρυνση της χώρας απο ένα ουσιαστικό και αληθινό κοινωνικό κράτος.
Τα τελευταία τρία χρόνια, έξοδα και δαπάνες της υγείας, βαραίνουν τους ασφαλισμένους αλλά και τους ανασφάλιστους πολίτες, εξαιτίας των τροποποιήσεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ:
– Επιβλήθησαν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς.
-Καθορίστηκε συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές.
-Περιορίστηκαν οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες.
-Αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα και στις κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, καθιερώθηκε η αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας ενώ τα σκευάσματα υψηλού κόστους που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνονται από 900 σε 230.
Σύμφωνα με τoν πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, οι επιπτώσεις του μνημονίου στο τομέα της υγείας είναι δραματικές. Όπως ανέφερε ο ίδιος, άνω των 11.000 νοσοκομειακών κλινών προβλέπεται να χαθούν λόγω των συγχωνεύσεων Κλινικών – Τμημάτων.
Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ιδιαίτερα εκείνα των Νησιών, που έχουν εξοργιστικές ελλείψεις. Οι δομές Δημόσιας Υγείας ανεπαρκούν όσον αφορά τη πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρόνιων και ειδικών νοσημάτων, τα ατυχήματα, τις ψυχιατρικές διαταραχές, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική και την αποκατάσταση.
Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015, με τους ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 41,4% στο διάστημα 2009-2013.
«Οι αμοιβές των λειτουργών της υγείας ακρωτηριάζονται, γίνονται εξευτελιστικές. Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών, εξαφάνισε και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βαρνάβας.
Πηγή: iatropedia.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.