Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Ελένη Τομπέα-Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, απο την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO-International Labour Organization) είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. Καθορίζει τα διεθνή πρότυπα εργασίας με τη μορφή συμβάσεων και συστάσεων οι οποίες ορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα των βασικών δικαιωμάτων εργασίας.

Η ίδια ημέρα  φέρει τον τίτλο και της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Εργατών (Worker’s Memorial Day), μια πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά (1984) για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων, ημέρα μνήμης που στη συνέχεια καθιερώθηκε και απο τη Διεθνή Ένωση Ελεύθερων Συνδικάτων.

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία το 2013, επικεντρώνεται στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Σε όλο τον κόσμο, οι επαγγελματικές ασθένειες εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, από τα 2,34 εκατ. επαγγελματικών θανάτων κάθε χρόνο, μόνο οι 321.000 οφείλονται σε ατυχήματα. Οι υπόλοιποι 2,02 εκατ. θάνατοι προκαλούνται από διάφορα είδη ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα μέσο όρο που υπερβαίνει του 5.500 θανάτους καθημερινά. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που οφείλεται στις συνθήκες εργασίας. 

Η ανεπάρκεια της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της, λόγω των τεράστιων δαπανών που παράγει. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την απώλεια της παραγωγικότητας και την επιβάρυνση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Όλες οι χώρες μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουν την ικανότητά τους στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και το περιβάλλον εργασίας, έχει ετοιμάσει μια έκθεση, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών και στρατηγικών που αποσκοπούν στην πρόληψη των επαγγελματικών και εργασιακών ασθενειών.

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Στοιχεία και αριθμοί

  • 2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία.
  • 321.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα.
  • 160 εκατομμύρια μη θανατηφόρων ασθενειών ετησίως που σχετίζονται με την εργασία.
  • 317 εκατομμύρια μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα, ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια.
  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα 151 εργαζόμενοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.

Θάνατοι και τραυματισμοί λαμβάνουν ένα ιδιαίτερα βαρύ ποσοστό στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως τη γεωργία, τις κατασκευαστικές εργασίες, την αλιεία και την εξόρυξη.

www.ilo.org

 

Διαβάστε Επίσης  «Το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα μέσα από το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ» | Η οπτική του κοινωνικού φύλου
socialpolicy.gr, international day of labour health, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
socialpolicy.gr, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, World Day for Safety and health at work
socialpolicy.gr, international day of labour health, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
Διεθνής Ημέρας Μνήμης Εργατών (Worker's Memorial Day), socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!