Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ελονοσίας

25 Απριλίου: άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2013.  Χωρίς αμφιβολία υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος για την καταπολέμηση της ελονοσίας απο την παγκόσμια κοινότητα, καθώς και άλλων μολυσματικών ασθενειών κατά τη διάρκεια των ετών. Ωστόσο, ένα από τα βασικά μαθήματα που έχει δείξει ο έλεγχος  άλλων μολυσματικών ασθενειών, είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε ευκαιρία για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

Οι επενδύσεις στον έλεγχο της ελονοσίας έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή δυναμική και έχουν δώσει αξιόλογα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Στην Αφρική, οι θάνατοι από ελονοσία έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία. Έξω από την Αφρική, σε 35 από τις 53 χώρες, που πλήττονται από την ελονοσία, μειώθηκαν οι περιπτώσεις κατά 50% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε χώρες όπου υπάρχει σημαντική δυνατότητα ελέγχου της ελονοσίας , τα συνολικά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά περίπου 20%.

Αυτή η μεγάλη πρόοδος όμως βρίσκεται υπό απειλή. Οι δράσεις για τον  έλεγχο της ελονοσίας έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και αυτό έχει οδηγήσει σε ανεπαρκή οικονομική στήριξη. Με ετήσιο έλλειμμα 3,6 δις δολάρια, ιδιαίτερα στην Αφρική όπου υψηλής επιβάρυνσης χώρες αντιμετωπίζουν κρίσιμα κενά χρηματοδότησης, όλη η  εντυπωσιακή πρόοδος για τον έλεγχο της ελονοσίας κατά την τελευταία δεκαετία απειλείται να σταματήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να  ανατραπεί. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις  ώστε το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί και οι ενδημικές χώρες να έχουν τους πόρους και την τεχνική υποστήριξη που χρειάζονται.

Η εκστρατεία “Επενδύστε στο μέλλον: νικήστετην ελονοσία” θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής βούλησης σε όλο τον κόσμο και στην αύξηση της χρηματοδότησης που απαιτείται για τον έλεγχο της ελονοσίας στις ενδημικές χώρες.

worldmalariaday.org

socialpolicy.gr

Γιατροί χωρίς σύνορα

Διαβάστε Επίσης  Finance & Human Resources Manager @ Médecins Sans Frontières | Greece

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!